10007

Parlamentul Moldovei, alertat de mişcările Rusiei: "Avem toate şansele să pierdem ţara"

transnistria, rmoldova

Deputaţii analizează, vineri, situaţia din estul Moldovei, pe care n-o mai controlează din 1991. Ieri, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a discutat la Moscova „blocada“ Transnistriei.

Parlamentarii din coaliţia de guvernare de la Chişinău au cerut ieri o „dezbatere sinceră“, cu uşile închise, despre problemele de securitate din ţară şi din regiune. Comuniştii au insistat ca această să fie publică, după care cele două tabere s-au acuzat reciproc că aţâţă spititele şi că vor să profite politic din acest context regional dificil.

„Evoluţiile din ultima săptămână se derulează cu o viteză ce nu putea fi presupusă. Considerăm necesar să evaluăm situaţia în care ne aflăm şi să adoptăm unele decizii“, a argumentat liberal-democratul Valeriu Streleţ, iniţiatorul dezbaterilor.

„Avem toate şansele să pierdem ţara“, a fost şi mai îngrijorat Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat. „Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina ne demonstrează că situaţia internă, încercările de a agita spiritele, complică lucrurile“, a continuat democratul.

Comunistul Vladimir Voronin a declarat, joi, că situaţia din Crimeea nu poate fi comparată cu cea din Transnistria. „În Crimeea au hotărât oamenii care locuiesc stabil acolo, nu altcineva“, a comentat Voronin rezultatele referendumului de duminică. Totodată, fostul preşedinte comunist a spus că la toate întrevederile bilaterale pe care le-a avut cu Putin în cei opt ani cât a fost preşedinte niciodată nimeni n-a sugerat un asemenea scenariu, „ca Rusia să intre în Transnistria“.

DUPĂ ORDINE, LA MOSCOVA

Aşa-zisul preşedinte al republicii separatiste din stânga Nistrului, Evgheni Şevciuk, s-a deplasat miercuri seară la Moscova, pentru a participa la discuţiile organizate, joi de Guvernul şi de preşedintele rus. Până la închiderea ediţiei, nici o informaţie nu se afla despre soluţia dată de Kremlin în legătură cu izolarea enclavei separatiste de către Ucraina şi Republica Moldova, de care se plâng liderii de la Tiraspol.

Supărarea ruşilor a venit în contextul în care Ucraina a înăsprit controalele de mărfuri şi de persoane la frontiera moldo-ucraineană, pe segmentul transnistrean, necontrolată până acum de moldoveni. Zilele trecute, preşedintele Sovietului Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol, Mihail Burla, a solicitat preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, să examineze posibilitatea de aderare la Rusia a regiunii transnistrene. Marţi, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, totodată şi emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, a ameninţat că Moscova nu va tolera „blocada Transnistriei“, şi că va trage propriile concluzii.

Potrivit politologului Andrei Safonov, din stânga Nistrului, la Moscova se discută două posibile scenarii pentru Transnistria, dar Kremlinul nu vrea să avanseze pe acest dosar până nu clarifică situaţia cu Ucraina.

„Prima variantă presupune recunoaşterea independenţei Transnistriei, cu sau fără alipirea ei la Rusia, iar a doua – crearea federaţiei sau confederaţiei din Republica Moldova, Transnistria şi Găgăuzia, pentru a nu permite apropierea Chişinăului de UE“, a scris Safonov, pentru portalul dniester.ru. Până la ora închiderii ediţiei, nici separatiştii, nici ruşii nu anunţaseră ce au decis.

politic, transnistria

sursa: m.adevarul.ro

5