1022

PROFESII URBANE: Care este rolul banului intr-o biserica




Trăind în vremuri mai agitate, este esențial să știm care este relația tinerilor cu Biserica, în special înainte de venirea Sărbătorilor de Paște și cum se manifestă și gindesc aceștia față de Dumnezeu. Deasemenea, care este rolul banului in biserica moldoveeasca. Preot dr. Valeriu Tintaru, paroh la o biserica din capitala, incearca sa ne dea raspunsuri la citeva intrebari.
 
-Ce reprezintă tinerii pentru Biserica Ortodoxă a Moldovei și Biserica Ortodoxă pentru tineri?
Tinerii pentru noi, pentru Biserica Otodoxă reprezintă o categorie de creștini asupra căreia atenția noastră este sporită. Sigur că avem și alte categorii de creștini în Biserică, sunt și copiii, sunt și vârstnicii, sunt și părinții tinerilor, adică cei ajunși la maturitate, dar aș spune că tinerii reprezintă o categorie specială, cel puțin în privința pastorației noastre față de aceștia, întrucât este vârsta cu vulnerabilitatea cea mai întâlnită, cea mai ridicată și atenția noastră prin urmare trebuie să fie sporită față de ei. Este vârsta în care tânărul caută și își pune întrebări, este vârsta în care își dorește foarte multe, este vârsta în care viața cotidiană are o ofertă foarte diversificată și atunci tânărul dacă nu este pregătit să discearnă și să selecteze, sigur, poate cădea în tot felul de capcane.
 
-Care este rolul unui preot în societate?
Rolul preotului în societate depinde şi de el însuşi, dar mai ales de societate. Dacă societatea e mai aproape de Biserică, rolul preotului e mai mare, aşa cum a fost şi în perioada de care aţi amintit, iar dacă societatea este mai secularizată, rolul preotului este redus până la excludere totală. Dacă preotul refuză să se implice chiar şi atunci când este solicitat, înseamnă că preotul nu-şi face datoria sau este nepregătit pentru a face faţă provocărilor timpului.
 
Articol complet


0