2255

TOP 10: Automobilele de lux ale ofiţerilor de la CNA

 TOP 10: Automobilele de lux ale ofiţerilor de la CNA
 
 
Valeriu Sîrcu, şeful Direcţiei management operaţional din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), ocupă prima poziţie în topul angajaţilor de la CNA cu cele mai multe şi mai luxoase automobile. Acesta deţine un Chevrolet şi un Opel, ambele automobile fiind fabricate şi procurate în 2012. Pe ultima poziţie din clasament se situează un ofiţer de investigaţii, care este proprietarul unui automobil de model BMW X5.
 
Pe locul doi se află Mihail Gofman, şef adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, care deţine o avere impresionantă. El are două automobile de model Hunday Santa FE, ambele în valoare de peste 600 mii de lei, şapte terenuri cu o suprafaţă de aproximativ 15 ha, o fermă, un apartament, o cameră, trei construcţii, două garaje, 68 de oi şi 5 vaci, două firme şi un depozit bancar de 1,8 milioane de lei.
 
Mihail Gofman a fost angajat în 2002 în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în funcţia de controlor-revizor superior. Un an mai târziu a fost numit în funcţia de şef adjunct al Secţiei combaterea delictelor din sistemul financiar-bancar şi spălării banilor a Departamentului investigaţii operative al CCCEC, reorganizată apoi în subdiviziunea autonomă Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
 
 
CCCEC l-a retrogradat, judecata l-a restabilit în funcţie

La 2 februarie 2009, Gofman a fost retrogradat din funcţia de şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, iar în luna august 2009 a fost transferat în funcţia de şef al secţiei programe anticorupţie a CCCEC. Gofman a atacat în instanţa de judecată ordinul CCCEC, solicitând să fie restabilit în funcţia de sef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. La sfârşitul anului 2009, Curtea de Apel Chişinău a anulat ordinul CCCEC şi l-a restabilit pe Mihail Gofman în funcţia de şef adjunct. CCCEC a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), iar ulterior a depus o cerere prin care şi-a retras cererea de recurs.
 
Pe locul trei se poziţionează Virgiliu Mâţu, şef de direcţie în CNA. El are un BMW 525A, o Honda CRV şi un VAZ 2101, în valoare de o jumătate de milion de lei. Tot pe numele lui mai sunt înscrise două case de locuit şi două terenuri intravilane. Ghenadie Tanas, şeful Direcţiei generale teritoriale Nord a CNA, ocupă poziţia a patra în clasament, cu o Skoda Superb, fabricată şi procurată în 2011, în valoare de 438 mii de lei. Potrivit Declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, Tanas mai este proprietarul unei vile, al unui apartament şi a trei terenuri cu o suprafaţă de aproximativ 2 ha.
 
Cu un salariu anual de 85 mii de lei, şi-a cumpărat un Hyundai de 360 mii de lei  


Un automobil luxos deţine şi Tudor Gabura, şeful Direcţiei generale resurse umane şi securitate din cadrul CNA. Acesta conduce o Toyota RAV-4 în valoare de 400 mii de lei. Pe numele său mai este înscrisă o casă de locuit, două apartamente, un garaj, două construcţii accesorii şi şapte terenuri.
 
Cu un salariu anual de 85 mii de lei, în 2012, Mihail Cojocaru, şef de secţie în cadrul Direcţiei de urmărire penală a CNA, şi-a procurat un Hyundai Tucson în valoare de 360 mii de lei. Acesta mai deţine un Renault Clio în valoare de 32 mii de lei. Ultimul automobil a fost implicat într-un accident rutier pe 7 ianuarie 2011, în urma căruia Cojocaru a obţinut o asigurare materială de la o companie de asigurări în sumă de 69 mii de lei, adică de două ori mai mult decât a scris el în declaraţia de avere că ar valora Renault Clio. Cojocaru mai este proprietarul unei case de locuit cu două construcţii accesorii, a două apartamente, a unui garaj şi a 12 terenuri extravilane.
 
Pe locul şapte în clasament se află Dumitru Stoica, şef de secţie în CNA, cu un automobil Toyota în valoare de 350 mii de lei. Iar pe locul opt, se situează ofiţerul de investigaţii pe cazuri excepţionale Vitalie Nichiforciuc. El are un Lexus IS în valoare de 160 mii de lei şi o Mazda 2 care valorează 187 mii de lei.
 

Toyota şi BMW-ul, cele mai populare mărci la CNA  


Pe locul nouă se poziţionează un alt ofiţer superior de investigaţii, Ghenadie Brînza. El conduce un Mercedes E 220 în valoare de 277 mii de lei. Ghenadie Brînza mai are un apartament, o construcţie industrială şi o grădină. În Declaraţia de avere pe anul 2012, el a mai scris că a primit de la rude suma de 28 mii de lei sub formă de cadou. Tot atunci el şi-a înstrăinat cota-parte pe care o deţinea în firma „Brizton-Mod” SRL. Ultimul loc al clasamentului este ocupat de ofiţerul superior de investigaţii pe cazuri excepţionale, Marin Bebeicu. Cu un salariu lunar de 5600 de lei, în 2012 acesta şi-a cumpărat un BMW X5 în valoare de 224 mii de lei. Bebeicu mai are un apartament şi o construcţie comercială.
 
ZdG a verificat aproximativ 300 de declaraţii cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 ale angajaţilor CNA pentru a constata cine dintre ei deţine cele mai multe şi mai luxase automobile, dar şi ce alte averi mai au. În total, angajaţii CNA deţin peste 150 de automobile personale. În special, aceştia conduc automobile de marca: Toyota — 24, BMW — 14, Mercedes — 12, Volkswagen — 12, Opel — 12, Renault — 11, Honda — 10, şi alte tipuri de mărci. Potrivit informaţiilor din declaraţiile de avere, majoritatea angajaţilor CNA şi-au procurat automobile de lux în ultimii patru ani.
 
Automobilul condus de şeful CNA  


Deşi şeful CNA,Viorel Chetraru, nu se află în fruntea clasamentului, pe lângă automobilul de serviciu el mai conduce un Renault Megane în valoare de 111 mii de lei, iar directorul adjunct al CNA, Vadim Cojocaru, un Volkswagen Passat în valoare de 145 mii de lei.
 
Precizăm că cel de-al doilea director adjunct al CNA, Cristina Ţărnă, şi alţi 100 de angajaţi ai CNA au scris în Declaraţia de avere pe anul 2012 că nu deţin automobile de lux, în schimb au alte proprietăţi.

0