898

Separarea puterii de popor: asa arata sondajele

“Politicienii care se conduc numai de sondaje sunt politicieni proşti, dar politicienii care nu ţin cont de sondaje sunt politicieni foarte proşti.”
 


Reeşind din citatul de mai sus ne propunem sa facem o analiză comparativă a agendei partidelor politice din RM si agenda individuală a simpatizanţilor fiecarui din partidele parlamentare.
 
La moment unul din cele mai intrigante subiecte politice este vectorul extern de dezvolatare a RM, ne vom axa mai mult asupra acestui subiect. Conform diverselor sondaje sociologice opinia cetăţenilor privind aderarea la UE sau la UV este clar divizată în jumate, fapt ce presupune că 50% din participanţi la sondaje ar opta pentru Uniunea Europeană şi alte 50% pentru Uniunea Vamală. În acelaşi context este important de menţionat următorul indicator: circa 40% din gospodăriile unde au fost intervievate, au un membru sau mai mulţi care sunt plecaţi la muncă peste hotarele ţării, regiunile în care activează se distribuie în felul următor: Rusia – 55%, UE – 35% şi altă regiune – 10%.
 
Respectiva divizare privind vectorul extern invocă necesitatea analizei mai profunde a cifrelor, care indică următoarul tablou: din cei 30% simpatizanti ai PLDM (atenţie simpatizanţi nu sunt votanţi, dar participanţii la studiu care au atitudini pozitive sau mai degraba pozitive faţă de careva formaţiune politică) circa 42% dintre simpatizanţi au pe cineva plecat la muncă peste hotarele ţării şi mai curios este faptul că 50% din cei plecati la muncă indică Rusia drept ţara în care muncesc; ponderea respectivă îşi regaseşte argumentul în opţiunea privind vectorul extern unde circa 25% din simpatizanti ar vota pentru aderarea la Uniunea Vamală. Respectiva situaţie invocă următoarea întrebarea: chiar daca politicienii din PLDM neglijează cu vehemenţă opţiunea a jumătate din populaţia RM, sunt ei gata să renunţe la o pătrime din proprii simpatizanţi?
 
Acelaşi procedeu de corelare îl vom utiliza şi în cazul PDM unde vom segrega cei 25% de simpatizanţi, dintre care 46% din familii au un membrul plecat la muncă peste hotarele ţării, si ponderea celor care muncesc în Rusia depăşeşte 50%. Procentul celor care ar vota în favoarea Uniunii Vamale este de 28%, cel mai mare procent dintre membrii actualei coaliţii de guvernare. De asemenea este important de remarcat cel mai mare procent al indecişilor din rîndul simpatizanţilor PDM privind vectorul extern, fapt ce indică un grad sporit de lipsă de percepţie de către simpatizanţi a poziţiei asumate de liderii PDM.
 
PL este partidul care potrivit sondajelor are un bazin de simpatizanţi de 20%, dintre care 71% sunt pentru aderarea la Uniunea Europeană în acelaş timp 19% dintre simpatizanţi ar vota Uniunea Vamala. Una din concluziile acestei analize ar fi că doar PL are cel mai consolidat electorat care susţine vectorul extern de aderare la Uniunea Europeană. Este de remarcat faptul că numai în cazul PL ponderea celor care muncesc in UE (51%) depăşeşte pe cei care muncesc în Rusia (39%) cu circa 12%.
 
Conform datelor analizate, cel mai înal grad de sincronizare a agendei populaţie si agendei politice îl are PSRM în special acest lucru este valabil pentru proprii simpatizanţi care constituie circa 16%. Mai mult de 72% din simpatizanţi afirmău ca au sentimente pozitive faţă de Rusia care este principalul promotor al Uniuni Vamale. Segregarea simpatizanţilor confirmă acelaşi procent de respondenţi care au indicat că ar vota pentru aderarea la Uniunea Vamală.
 
Conform acestei analize apar următoarele întrebări;
• Cine şi pe cine reprezintă?
• Cine are acordul să aleagă direcţia externă?
 

0