2452

Strain in Romania: "Nu-mi plac strainii care se plang de Romania. Nu-ti place? Pleaca!"

 
Foto: Arhiva personala a lui Toine Kets
 
 
Toine Kets a ajuns pentru prima data in Romania in octombrie 2005. Povestea venirii aici "nu a fost foarte logica", dupa cum spune chiar el.

"Voiam o saptamana de vacanta. M-am gandit sa merg intr-o capitala europeana, sa-mi iau cateva carti cu mine si sa vad orasul. Dar nu ma puteam hotari unde sa merg, asa ca am luat harta Europei, am inchis ochii si am pus degetul aiurea. Mi-am promis ca merg oriunde imi 'aterizeaza' degetul si nu am regretat niciodata ca a 'aterizat' pe Romania", povesteste olandezul pentru Ziare.com.

Inainte de a veni aici, Toine a fost, pe rand, chimist intr-o fabrica de bere, specialist HR. Timp de 12 ani a fost manager de Resurse Umane la PhilipsElectronics. In 1998 a devenit consultant de management si si-a deschis prima companie in 2002.

In 2007 a infiintat Actinote International SRL in Romania. De ce Actinote? Este o specie de fluturi, simbol al transformarii continue. Compania se ocupa cu dezvoltarea strategica, leadership-ul si dezvoltarea muncii in echipa. Actinote foloseste metode unice, una dintre acestea fiind dezvoltarea conexiunii dintre om si cal. De ce? "Caii nu mint. Atunci cand un om invata sa comunice cu un cal inseamna ca afla exact ceea ce vrea de la el insusi", se afirma pe pagina de prezentare a metodei.

Prima saptamana in Romania a fost "o experienta foarte placuta" pentru Toine. "Mi-au placut intotdeauna oamenii si, pentru ca eram singur, multi veneau sa vorbeasca cu mine daca beam o cafea, la o masa, singur. Asa ca am decis sa vin mai des in Romania", isi aminteste olandezul.

La scurt timp dupa intoarcerea acasa, o companie olandeza cu afaceri in Romania l-a rugat sa ajute la imbunatatirea activitatii in tara noastra. Toine Kets este consultant specializat in dezvoltare strategica, management si leadership.

"A fost o placere sa ma intorc. Am observat ca pot obtine increderea oamenilor pentru ca eu, la randul meu, am incredere in oameni. Am lucrat o perioada pentru compania respectiva, apoi mi-am infiintat propria firma. Sunt casatorit cu o romanca frumoasa si avem impreuna o fetita minunata, de doi ani", mai spune olandezul.



Despre prima perioada petrecuta in Romania isi aduce aminte ca si-a dat seama ca romanii sunt mai europeni decat cred. "Nu a existat niciun fel de soc. Ca orice popor, romanii au simbolurile si obiceiurile specifice, dar m-am obisnuit repede cu ele. Poate si pentru ca intotdeauna m-au interesat oamenii si relatiile dintre ei.

Intai observ si ascult, apoi gandesc si-mi formez o opinie. Imi imaginez ca exista straini care vor sa copieze stilul de viata de acasa in Romania si pot si socati ca nu prea functioneaza. Dar asta spune mai multe despre ei decat despre noua tara in care se muta", afirma Toine Kets.

Fireste ca a remarcat o serie de diferente de mentalitate intre romani si olandezi, iar scorul este in mod clar in favoarea romanilor. In primul rand, romanii stiu sa-si dramuiasca banii si, in al doilea, stiu sa se distreze.

"Una dintre diferentele pe care le-am remarcat a fost modul in care romanii se folosesc de bani. Stiu multi oameni cu salarii mici, dar reusesc sa supravietuiasca. In Olanda, de exemplu, atunci cand a inceput criza, oamenii cheltuiau aceleasi sume de bani ca si inainte, iar acum exista probleme din cauza faptului ca nu si-au restrans cheltuielile. Apoi, romanii vad in orice clipa un prilej de distractie. Imi plac foarte mult petrecerile romanilor.

Mai exista apoi siguranta de pe strazi. Locuiesc in centrul Bucurestiului si ma simt in siguranta. Nu acelasi lucru puteam sa-l spun daca locuiam in Amsterdam, sa zicem", sustine Toine Kets.



Multe lucruri ii plac in Romania, in special ospitalitatea romanilor de la tara. "Am aflat ca romanii sunt gata intotdeauna sa te ajute, daca le ceri acest lucru. Si mai stiu ca, daca esti oaspetele cuiva de la tara, poti fi sigur ca pleci de acolo cu sarmale, tuica, muraturi si branza. Toate facute in casa, cu un gust fabulos. Imi place sa gatesc si sa mananc si ambele le pot face in Romania la cel mai inalt nivel. Cred ca legumele pe care le cumpar din piata sunt cele mai bine din intreaga Europa", mai spune olandezul.

Cand vine vorba despre ce nu-i place in Romania, are o singura "plangere". "Nu-mi plac strainii care se plang de Romania si de romani. Pentru mine, totul este simplu: daca nu-ti place aici, pleaca in alta parte!", afirma Toine.

Cea mai importanta lectie invatata aici este ca trebuie sa se adapteze la orice situatie. L-am intrebat si care crede ca este cauza imaginii negative a Romaniei in strainatate, in special pentru ca Olanda este una dintre statele care nu doresc Romania in Schengen.

"Din experienta mea, majoritatea vest-europenilor nu stie prea multe despre Europa de Est si despre Romania. Iar olandezul are o vorba: ce nu cunosc nu iubesc. Cred ca asta se intampla si in privinta Romaniei. Ziarele straine scriu lucruri rele despre Romania pentru ca asta inseamna 'stiri' in viziunea lor.

Si daca sunt cateva stiri negative despre romani si Romania, lumea le afla numai pe acestea. In Olanda exista politicieni care se folosesc de astfel de stiri pentru a sustine ca 'romanii sunt periculosi'. Din pacate, nu au dreptate deloc. Mi-ar placea ca oamenii sa nu generalizeze atat de repede, mai ales atunci cand nu stiu multe despre o tara sau un popor", conchide olandezul.

0