928

PROFESII URBANE: “Iubirile neprotejate de-o vara pot sa schimbe viata unei persoane cit se poate de cuminti”

Sexualitatea și adolescența sunt două cuvinte, care cind sunt împreună, produc o mare îngrijorare atit în societatea noastră cit și în lumea medicală.

În general, medicii se gindesc mai ales la riscuri: sarcina neplanificată, posibilele boli de transmitere sexuală și în afară de aceasta, critica morală: ”Sunt prea tineri pentru a avea relații”, ”dacă continuăm așa va trebui să dăm anticoncepționale la grădiniță”, spune medicul dermatovenerolog Liliana Meleuca.

- De citi ani lucrati ca medic dermatovenerolog la aceasta clinica din centrul Chisinaului?

Am mai lucrat la doua clinici private, iar aici uite ca s-au facut deja opt ani de zile. Am venit aici in anul 2005.

- Cine se adreseaza cel mai des la d-voastra?

Sa va spun sincer vin mai mult barbatii, femeile care vin aici au probleme mai mult cu sarcina sau boli ale pielii. As spune ca barbatii care vin aici sunt tinerei, cu virste cuprinse intre 16 si 30 de ani.

- Citisem undeva ca bolile cu transmitere sexuala sunt mai acute vara, este adevarat?

Da, de altfel am observat că în ultimii ani nu se mai dă foarte mare importanţă bolilor transmise sexual. Nu avem statistici, nu mai ştim ciţi suntem bolnavi, ne tratăm singuri... Sifilisul, gonoreea, herpesul genital, virusul papilloma uman sunt probleme foarte mari în Republica Moldova, mai ales in Chisinau si Balti. În sezonul cald, soarele ne binedispune, vine vacanţa, suntem mai relaxaţi din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al relaţiilor sexuale neprotejate şi cred că ar trebui să le explicăm mult mai bine pacienţilor care sunt semnele de îngrijorare şi cit de importantă este protecţia. Eu am pacienţi tineri care vin cu leziuni atit de vizibile, încit pentru mine e de neînţeles cum au trecut neobservate sau ignorate. De exemplu, am avut pacient tinăr, de 20 de ani, cu HPV, cu nişte negi genital. A făcut sex neprotejat şi cu prietena stabilă, şi cu vreo două-trei, cu cite a mai fost. Întrebarea mea e cum fetele acelea nu au văzut, că erau vizibile, nu aveai cum să le ratezi. Nu se informează, cred, nu pot să înţeleg.

- Care sunt cele mai raspindite boli cu transmitere sexuala in Chisinau?

Articol complet

0