1763

Doar 10% dintre studenţii moldoveni sosiţi în România se întorc în Republica Moldova

 

Un raport al Centrului Român de Politici Europene (CRPE) arată că doar 10% dintre studenţii moldoveni sosiţi în România aleg să se întoarcă în ţara natală după încheierea studiilor, astfel că actualele burse de patru ani acordate acestora ar trebui înlocuite cu scheme de mobilitate cu o perioadă mai scurtă.
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) şi reprezentanţa sa din Chişinău au lansat recent  un raport ce analizează politica Guvernului român de acordare a burselor studenţilor moldoveni şi pune în discuţie efectele acesteia asupra dezvoltării Republicii Moldova.
De asemenea, documentul intitulat  „Perspective pe termen lung ale bursierilor din Republica Moldova” prezintă şi perspectivele pe care studenţii moldoveni le au în ceea ce priveşte integrarea lor pe piaţa muncii.
Părerile sunt împărţite în rândul tinerilor chestionaţi, arată raportul, însă deşi nu există statistici clare, doar 10% dintre studenţii moldoveni sosiţi în România aleg să se întoarcă în ţara natală după încheierea studiilor.
„Este greu în Moldova pentru un tânăr specialist”, a explicat un tânăr în vârstă de 27 de ani, angajat peste Prut. „Şi de două ori e mai greu când vezi că părinţii îmbătrânesc şi auzi de la ei că îmbătrâneşti într-o ţară ca Moldova. Să ajungi să fii pensionar şi bătrân într-un stat în care nu poate asigura minimum de existenţi nici măcar pentru tineri, este dureros. Şi în condiţiile astea, nu văd cum tinerii basarabeni specialişti în IT, după ce au văzut că în România lucrurile merg bine, să se întoarcă în Moldova. Nu o să vină niciodată. Nici măcar părinţii nu-i încurajează să revină în această ţară”, a adăugat acesta.
O opinie similară a exprimat şi o tânără în vârstă de 26 de ani, angajată însă în România. Aceasta a arătat că, deşi îşi doreşte să se întoarcă în Republica Moldova, salariul pe care l-ar primi acolo nu ar fi suficient pentru a-şi asigura traiul.
„Eu m-aş întoarce acasă. Chiar aplic la job-uri în Chişinău”, a spus aceasta. „Problema e că slariul pe care mi-l oferă Ministerul de Externe din Moldova, unde chiar am aplicat recent şi am şi luat interviul, este prea mic faţă de costuri. Eu, aici, cu salariul pe care îl am, care nu este foarte mare raportat la piaţa de salarii, îmi permit totuşi să mă întreţin. Acolo nu ştiu cum aş putea să mă întreţin. Costul vieţii în Republica Moldova este acelaşi cu cel al României, însă salariul este mult mai mic”, a conchis tânăra.
În acest context, CRPE propune ca o parte din actualele burse de patru ani să fie înlocuite de scheme de mobilitate cu o perioadă mai scurtă, mai ales că Republica Moldova a devenit eligibilă în programul european Erasmus Plus.
De asemenea, se doreşte transformarea unora dintre bursele gestionate de universităţile mici în burse de mobilitate de tip Erasmus, care pot fi puse la dispoziţia oricăror universităţi din România şi Republica Moldova, ce le pot scoate la concurs pentru studenţii basarabeni.

http://www.gandul.info/magazin/doar-10-dintre-studentii-moldoveni-sositi-in-romania-se-intorc-in-republica-moldova-11752380

0