915

PROFESII URBANE: Ciobanii spun ca mirosul de balega, bate POTENTA


In pofida unei potente proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor. Oierii au o vorbă: cică ar fi murit mama aia care năştea ciobani, acum mamele fac numai oameni de afaceri şi manechine. Despre aceasta meserie ne va vorbi ciobanul Gheorghe Pintilie.
 
-         La ce virsta a vietii ati devenit cioban?
Eu am 36 de ani, sunt cioban de 4 ani de zile.
 
-         Cum e meseria asta de cioban?
  Ciobanul e ala care mină oile, le mulge, le tunde, le ingrijeste, le apara de lup. In citiva ani, daca e profesionist si da dovada de dragoste fata de animale, condiţie esenţiala pentru supravietuirea in meserie, ciobanul isi cumpara si el citeva oi, le inmulteste si astfel evoluează şi ajunge oier. Cind isi face turma isi poate angaja propriul cioban, dacă are noroc.
 
-         Cite oi aveti in grija?
Am avut anul trecut 380 de oi, insa fie ca oamenii le-au mai muat sa le taie pentru frigarui, fie ca au murit, am avut un moment cind sapte oi s-au pierdut, acuma insa am ramas cu 342 de oi, miei tinerei.
 
-         Cum se prepara carnea de oaie?
Eu nu am traditie gastronomica sa gatesc carnea de oaie, dar e recunoscuta ca desfunda arterele, are continut scazut in colesterol si ajuta la potenta, mie imi place sa gatesc carnea de miel tinerel, sa o condimentez cu diferite mirodenii dupa care sa fac frigarui din ea, in timp ce se coace sa o stropesc cu vin rosu, ah…(suspina).
 
-         Ce salariu aveti?
Pentru un cioban se ajunge si pina la  la 2.800 de lei salariu. Uneori stapinii acestor oi mai ofera bani in plus daca le-au placut cum am ingrijit de oile lor, altii imi ofera mincare, in principiu nu-mi ajung banii pentru ca am si eu familie cu patru copii si trebuie cumva s ao intretin si eu.

-         La ce profesie ati visat mic fiind?
Eh!, ... Citesti articol aici


 

0