1025

PROFESII URBANE: Sifilisul, boala cel mai des intilnita in retetele pacientilor care vin la farmacii




Unii spun ca e vocatie, pasiune, altii spun ca este intimplare, dar sunt si voci care afirma faptul ca ar fi vorba despre interes. Intrebarea este daca poti urma acest drum, daca poti fi farmacist fara a avea chemare sau aptitudini necesare. Asemenea medicului, farmacistul este omul in mainile caruia fiecare dintre noi isi incredinteaza sanatatea. In ultimii ani, am auzit, nu de putine ori, afirmatii de genul: “farmacistul a devenit un simplu vinzator, interesat doar de beneficii financiare”. Nimic mai fals si mai jignitor. Ma intreb cu indignare, cum pot fi sterse cu buretele 5 ani de facultate si munca unor oameni, profesori si studenti, care au depus eforturi considerabile sa acumuleze cat mai multe cunostinte temeinice pentru a deveni profesionisti in meseria lor. Farmacistul, poate mai mult decit oricine altcineva, are nevoie in plus fata de stiinta, de o foarte buna abilitate de comunicare, diplomatie si, nu in ultimul rand, multa rabdare. De asemenea, trebuie sa fie un abil negociator, un bun utilizator al calculatorului, trebuie sa detina cunostinte de contabilitate si marketing. Cit de grea este aceasta munca dar si cu ce se maninca aflam de la farmacista Pinzari Elena care lucreaza in reteaua de farmacii “Felicia”, mai bine de zece ani de zile.
 
 -   Ce pasi ati avut de urmat pentru a deveni farmacist?
Activitatea mea intr-o farmacie a inceput in anul IV de facultate cind m-am angajat intr-un lant local de farmacii. Pot spune ca am inceput de la zero cu receptia medicamentelor, verificarea valabilitatilor si asezarea acestora in raft si am continuat cu prepararea retetelor magistrale si oficinale sub indrumarea unui farmacist cu experienta. Consider ca orice persoana, farmacist sau asistent, care lucreaza in farmacie trebuie sa urmeze acesti pasi, pentru ca informatiile teoretice acumulate in anii de studiu nu sunt indeajuns.
 
-         Care sunt principalele provocari cu care va confruntati ca farmacist?
Principala provocare ca farmacist, este munca cu omul si ma refer aici atit la pacienti, care cer o atentie deosebita datorita problemelor cu care se confrunta, cit si la personalul din subordine, uneori derutat din cauza schimbarilor care se produc in permanenta in sistemul de sanatate actual.
 
-         Ati avut de intimpinat si momente dificile in cariera dvs. de farmacist? Daca da, care au fost acestea?
Nu pot spune ca au fost momente dificile, sau toata viata o poti considera dificila, depinde cum privesti lucrurile cu ce fel de optimism sau pesimiz. Fiecare are momentele sale in viata mai bune si mai rele.
 
-         Cum se prezinta pacientii atunci cind vin sa le oferiti medicamentele necesare?
Fiecare vine cu problema sa, altii mai grabiti altii mai inceti. Cineva se revolta ca nu le pot da anumite feluri de medicamete pentru ca nu am dreptul, acestea fiind interzize, alti pacienti vin cu dureri si temperature iar noi, ca farmacisti trebuie sa stim exact ce trebuie sa le oferim. Dar cel mai interesant este faptul ca vin tinerii cu retete in care se vede de ce fel de boala sufera, ma refer mai mult la bolile cu transmitere sexuala. Apropo, as putea spune ca acestea sunt destul de frecvente printer tineri cu virstele de la 18 la 30 de ani. Unii din rusine nici nu ridica ochii spre farmacist. Insa noi suntem deprinsi cu astfel de lucruri.
 
-         Care dintre medicamente stiti ca sunt contrafacute si daca v-ati confruntat cu asemenea probleme?
Sa va zic sincer, am auzit tot ce doriti ca se intimpla prin depozite, eu nu am dreptul sa vorbesc despre acest lucru, nu este treaba mea ca farmacist, ceea ce ne aduc, aia si vindem, ne uitam sa nu fie trecut termenul de valabilitate. In rest ce pot sa va zic? Este sau nu contrafacut deja expertii in domeniu pot spune.
 
-         Cu ce boli vin cel mai des pacientii? Click aici


0