623

Ucraina la fel de vinovată ca şi Rusia de nesoluţionarea conflictului transnistrean!

Pentru nesoluţionarea conflictului transnistrean este vinovată atât Rusia cât şi Ucraina. Deşi mimează la nivel internaţional că mediază acest conflict, ea a acţionat permanent pentru nesoluţionare.
 
Acest lucru nu este unul întâmplător, aşa cum lasă Ucraina să se înţeleagă. Nu e vorba aici de nici o incompetenţă ci de blocarea intenţionată a procesului de negociere.
 
Republica Moldova are graniţă directă cu Ucraina şi nu cu Rusia iar interesul Ucrainei este de a menţine o zonă de instabilitate pe care o poate controla prin intermediul serviciilor de securitate.
 
Deşi vina eşecului negocierilor cade exclusiv asupra Rusiei, Ucraina se ascunde de fapt în spatele acesteia pentru a adânci şi mai mult problema Transnistreană.
 
Soluţionarea conflictului stă direct în mâna acestei ţări care ar fi putut lua măsuri de ermetizare a acestei graniţe ilegale şi nerecunoscute, lucru care în 20 de ani ar fi dus la căderea economică a regiunii. O înţelegere cu autorităţile de la Chişinău ar fi soluţionat conflictul indiferent care ar fi fost atitudinea Rusiei.
 
În schimb ţara vecină preferă să îşi ţină acolo o întreagă armată de agenţi, mulţi din ei acţionând chiar şi pe teritoriul Republicii Moldova în zona de Nord şi în cea din Sud, unde conduce cu succes acţiunile de insubordonare în numele Moscovei.
 
Ori nu cumva vorbim de acea Ucraină care mimează integrarea europeană?
 
Am văzut acum ceva timp o mea culpa referitor la eşecul negocierilor... joc de faţadă şi nimic altceva. Dezinformare la care nimeni responsabil (vorbesc aici de responsabilii statului român) nu poate adera.
 
Rămâne întrebarea dacă nu cumva ţinta acesteia este de a rupe Transnistria pentru sine, din moment ce există un asemenea interes pentru nesoluţionare. Cu Nordul şi Sudul deja luate (Bucovina şi Bugeacul) idealul Ucrainian de a ... ucrainiza Basarabia s-ar apropia mai mult de ceea ce s-a planificat în 1918.
 
Probabil că se gândeşte că în perspectiva Unirii cu România aceasta din urmă va fi deschisă la concesii cu atât mai mult cu cât vorbim de un teritoriu cu probleme. Traian Băsescu a transmis însă un mesaj extrem de clar: nu se cedează nici o palmă de pământ fără luptă. Sper că au înţeles că partea de Est va veni şi ea alături de România şi nu vor exista compromisuri.
 
Ucraina joacă o falsă carte europeană dar ea seamănă mai mult cu un cal Troian decât cu un dar.
 
Condiţia esenţială de a accede în Europa este aceea a existenţei unui sistem democratic şi a unui stat de drept, ori ţara vecină nu are aşa ceva şi uneori se află chiar sub Rusia la nivelul drepturilor minorităţilor naţionale.
 
În privinţa statului de drept nici nu poate fi vorba şi dovadă stă chiar fostul premier pro-european care acum zace în închisoare şi care ar fi fost linşat dacă nu ar fi existat protecţia opiniei publice internaţionale.
 
Ucraina nu vrea şi nici nu poate să se democratizeze. Un astfel de proces ţine de mentalitate ori societatea nu se educă în acest sens urmând modelul autoritar dat de către Moscova. Ucraina nu diferă cu nimic din punct de vedere al libertăţilor democratice faţă de Rusia. O astfel de schimbare i-ar lua cel puţin jumătate de secol, adică două generaţii.
 
Să nu se amăgească nimeni că Ucraina este mai bună decât Rusia sau că aceasta a reuşit să păcălească pe cineva plasând întreaga răspundere asupra acesteia. Aici nu e un joc nevinovat ci unul ghidat în care oalele se sparg în capul Moscovei cu voie, sau poate chiar fără de voie şi/sau fără de ştiinţă.
 
Ucraina este mai preocupată să ... ucrainizeze nordul Republicii Moldova(Bălţi) şi să susţină separatismul din Sud în timp ce politica anti-românească din Bucovina şi Bugeac continuă fără de întrerupere. În această privinţă ea joacă un rol extrem de activ în destabilizarea Republicii Moldova chiar dacă o face în numele Rusiei. Să nu uităm cine se află în spatele partidului comuniştilor de la Chişinău.
 
Oricine are curajul să spună ceva referitor la situaţia românilor din Ucraina este catalogat imediat drept persoană non-grata şi cu interdicţie de acces pe teritoriul acestui stat. Am amintit recent de cazul ziaristei Iulia Modiga de la InfoPrut. Ce face România? Încă doarme, dar să sperăm că reacţiile publice vor fi mai intense în viitorul apropiat.
 
România ar trebui să acorde o mai mare importanţă şi Ucrainei deoarece aceasta joacă un rol mai activ în Republica Moldova chiar şi decât Rusia.
 
Având în vedere graniţa directă precum şi focarul terorist din Transnistria ea dispune de un personal mai numeros de lucru(de altfel se şi vede că majoritatea celor care fac o aparentă politică pro-rusă sunt de fapt ucrainieni după nume- a se vedea noul lider de la Tiraspol precum şi importanţi lideri comunişti: Evgheni Şevciuk, Mark Tkaciuk; aş mai aminti de Vasile Panciuc primarul din Bălţi, născut în Ucraina şi cu studii la Kiev şi care se preface că nu ştie o boabă de română).
 
Este bine să autorităţile române au dat asigurări Republicii Moldova privind respectarea şi apărarea integrităţii teritoriale a acesteia. Mesajul ar trebui să ajungă şi la Kiev acolo unde unii speră să mai rupă puţin din ceea ce nu le aparţine. Nu m-ar mira ca mesajul de fapt să fie transmis pentru Ucraina şi nu pentru Rusia deoarece este evident că aceasta din urmă nu poate fi beneficiarul unei Transnistrii decuplate teritorial şi asupra căreia nu poate avea control decât prin Ucraina.
 
De asemenea acţiunile de destabilizare duse prin intermediul Ucrainei, dacă nu cumva de către Ucraina, ar trebui să înceteze deoarece ele sunt evidente. Pe 5 mai anul trecut la Bălţi nu au venit ruşii să arunce cu pietre şi ouă ci ucrainieni din Tiraspol la chemarea primarului ucrainian din Bălţi. Este exclus ca ţara vecină să nu poată controla aceste mişcări fie chiar şi prin neimplicare.
 
0