790

Afacere moldo-ucraineana. Filiera specializata in organizarea migratiei ilegale destructurata la Chisinau




O femeie si un barbat din capitala sunt acuzati de procurori de organizarea migratiei ilegale a zeci de cetateni ai Republicii Moldova in baza pasapoartelor ucrainene false.
 
In rezultatul unui complex de masuri speciale de investigatie, realizate de Procuratura municipiului Chisinau in comun cu Ministerul Afacerilor Interne si autoritatile din Ucraina a fost deconspirata activitatea criminala a unei filiere internationale, specializate in organizarea migratiei ilegale in Statul Israel.
 
In fapt, procurorii au constatat ca filiera a fost fondata si dirijata de doua persoane din Chisinau, care la rindul lor, au implicat in aceasta retea ilegala inclusiv si cetateni ai Ucrainei. Astfel, in decursul anilor 2012-2013, in baza actelor false invinuitii au reusit sa organizeze migratia ilegala in Israel si statele din Spatiul Schengen a zeci de moldoveni, care, ajunsi la destinatie, au fost deportati inapoi in tara.
 
Recent, pe Aeroportul din Odesa au fost retinuti 6 cetateni ai Republicii Moldova, care intentionau sa migreze in Israel in baza pasapoartelor ucrainene false. Migrantii aveau intre 23 si 35 de ani si asteptau avionul pentru cursa Odesa-Istambul-Tel-Aviv.
 
Toata activitatea ilegala era camuflata de invinuiti sub servicii turistice, oferindu-le migrantilor pachete ieftine de calatorie in Turcia sau Egipt, de unde, sub pretextul excursiilor, cetatenii moldoveni se deplasau la munca in Israel. Pentru aceste servicii, migrantii le-au achitat inculpatilor cite 3500 de euro fiecare.
 
Pe 28 iunie curent, procurorii au efectuat concomitent 5 perchezitii la domiciliile si oficiile celor doi, unde a fost depistat si ridicat utilajul folosit pentru confectionarea actelor falsificate, 150 de pasapoarte pe numele unor cetateni ai Ucrainei, Federatiei Ruse si buletine de identitate ale cetatenilor Republicii Moldova, 3 clisee ale stampilelor cu semne de falsificare a unor institutii bancare din republica, 1 kg de aur si pietre pretioase, 330 de cartuse de calibrul 12, 19 si 7,62.
 
Actualmente, procurorii intreprind actiuni de urmarire penala pentru identificarea tuturor persoanelor implicate in aceasta retea ilegala si tragerea lor raspundere penala.


0