785

Războiul Rusia-SUA se extinde din Siria pe Nistru. Posibil conflict armat



În timp ce în România peste 1000 de voluntari strâng de două luni semnături pentru a face din Republica Moldova o prioritate a statului român, dincolo de Prut, mai precis pe malul Nistrului, Rusia îşi încordează muşchii pentru a arăta lumii occidentale că Putin încă mai poate şi că Europa nu se va întinde dincolo de această linie.  

 


În ultima săptămână mesajele cu privire la iminenţa unui conflict pe Nistru au venit pe toate căile. Este foarte posibil să fi existat informaţii precise cu privire la anumite intenţii ale lui Putin de a deschide din nou frontul de pe Nistru şi aceste informaţii să fi fost scoase în mod public spre dezbatere tocmai pentru a putea proteja Republica Moldova de un conflict.
 
În cazul de faţă Rusia nu se va mai putea ascunde în spatele a tot felul de tertipuri explicative pentru o eventuală intervenţie prin care să paseze vina asupra Republicii Moldova. Discuţia publică a fost deschisă şi mesajele transmise- orice alt discurs va apărea ca fiind apă de ploaie.
 
Vizitele recente ale şefilor serviciilor ruse şi americane la Bucureşti nu sunt deloc întâmplătoare şi dacă ar fi fost să fie întâmplătoare atunci ele nu ar mai fi fost atât de apropiate. Traian Băsescu a încercat el să o scalde dar nu prea i-a reuşit deoarece era evident.
 
În Siria, Rusia şi-a depăşit atribuţiile, iar conflictul a devenit acolo unul deschis între America şi Rusia după modelul conflictului din Coreea. Pentru a putea negocia mai bine în timpul întâlnirii cu Obama din toamnă este posibil ca Putin să deschidă un al doilea front armat special pentru a porni discuţiile de pe poziţii mai de forţă.
 
Mesajele transmise în presa occidentală au făcut ca Europa, SUA şi România să îşi exprime solidaritatea cu Republica Moldova în cazul unui conflict.
 
Preşedintele României Traian Băsescu a fost şi mai tranşant şi a afirmat public că România nu va permite ca integritatea Republicii Moldova să fie afectată.
 
După acesta a venit şi ministrul de externe al României, domnul Titus Corlăţean care a fost la fel de tranşant: “ “Nu are nimeni din comunitatea internaţională a da curs unor astfel de gesturi. Includerea unor localităţi în partea controlată de guvernul moldovean este o chestiune inacceptabilă...Sunt gesturi provocatoare, lucruri ce trebuie sa fie tratate politic de actorii implicaţi în procesul de negociere. M-am bucurat să văd reacţia guvernului american. Am fost reticenţi în a lua o poziţie publică, tocmai pentru a nu oferi pretexte altora să utilizeze aceste luări de poziţie ale României, dar o spun clar: împărtăşim opinia SUA, OSCE şi a Guvernului Moldovei”.
 
România nu ar trebui însă să fie atât de reţinută mai ales că ea dispune de o poziţie strategică foarte importantă în regiune şi cheie pentru securitatea lumii europene. Orice negociere trebuie să pornească de pe poziţii împinse pentru a avea de unde te retrage iar pasul în spate dinainte nu trebuie să fie o opţiune.
 
Un conflict pe Nistru nu este de dorit dar se pare că altă soluţie nu poate exista din moment ce oficialii moldoveni practic nu au parteneri de discuţie în fals-declarata Transnistrie iar Rusia nu vrea defel să dea un pas înapoi, ba mai mult, vrea să facă paşi înainte prin impunerea prin forţă.
 
Coincidenţă sau NU, o delegaţie a parlamentului Republicii Moldova a fost acum câteva zile la Bucureşti unde s-a semnat un memorandum prin care sau stabilit principalele căi de acţiune în lupta comună pentru a aduce Basarabia Acasă. Întâmplător sau poate nu chiar întâmplător, mare parte din prevederile Pactului pentru Basarabia şi ale campaniei Aducem Basarabia Acasă s-au regăsit şi în acel document semnat. Venirea la Bucureşti a avut loc chiar înainte ca în Republica Moldova, adică astăzi, să se discute cu uşile închise despre măsurile necesare a se lua cu privire la provocările teroriştilor transnistreni.
 
Tot mai ieri Ministrul Apărării din Republica Moldova a declarat pentru presa din România (presă apropiată acţiunilor P.C. Acţiunea 2012) că ţara sa este pregătită pentru un eventual conflict pe Nistru în timp ce Rusia şi forţele teroriste transnistrene nu dispun de capacitatea de mobilizare şi angrenare într-un război.
Răspunsul Moscovei a venit în ultimile ore prin vocea lui Vladimir Voronin, preşedintele partidului comuniştilor din Republica Moldova şi executantul ambasadei Rusiei de la Chişinău şi care a cerut într-un schimb de pumni cu puterea demisia Ministrului Apărării pentru afirmaţiile făcute.
 
Odiseea Basarabia va continua încă puţin, adică până când Românii o vor aduce Acasă definitiv.



 
0