885

Basescu a batut palma cu rusii




Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca principalul obiectiv al prezentei secretarului Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, generalul Nikolai Platonovici Patrusev, la Palatul Cotroceni a fost semnarea unui memorandum care vizeaza colaborarea dintre Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
 
Dupa cum stiti, Nikolai Patrusev este secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse si principalul obiectiv al prezentei dansului la Cotroceni a fost semnarea unui memorandum la nivelul dansului, deci intre domnul Patrusev si domnul Fota (consilierul prezidential, Iulian Fota – n.r.), care vizeaza colaborarea dintre Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse si CSAT-ul din Romania. In mod categoric, acest memorandum va deschide cooperarea intre structurile de securitate si de politie ale Romaniei si Federatiei Ruse, avand in vedere cele convenite”, a spus presedintele, intr-o declaratie de presa, despre intrevederea pe care a avut-o cu Patrusev, luni, la Palatul Cotroceni.
 
Seful statului a mentionat ca in interiorul respectivului memorandum s-a stablit cooperarea dintre Romania si Rusia pe mai multe paliere.
 
Le voi mentiona pe cele mai multe dintre ele. Cooperare in lupta impotriva terorismului - este de interes maxim pentru noi, mai ales ca se apropie terminarea misiunii ISAF in Afganistan si cooperarea cu Federatia Rusa ne intereseaza in cel mai inalt grad, in speranta ca impreuna vom putea preveni orice fel de act terorist care sa aiba originea in regiunea Afganistan-Pakistan. De asemenea, un alt obiectiv de cooperare este legat de lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere. Este un alt obiectiv inscris in memorandum. Combaterea traficului de fiinte umane – un alt element de cooperare intre structurile specifice ale fiecareia din cele doua tari. Combaterea traficului de droguri – de asemenea, o actiune in care, in primul rand, este vizat riscul tranzitului drogurilor dinspre Afganistan catre Europa, atat pe teritoriul Federatiei Ruse, cat si pe teritoriul Romaniei. Lupta impotriva spalarii banilor si a criminalitatii economice este un alt obiectiv care va antrena institutii ale Federatiei Ruse si ale Romaniei”, a adaugat presedintele.
 
Potrivit acestuia, lupta impotriva criminalitatii cibernetice reprezinta un alt obiectiv in care Romania si Rusia vor fi parteneri, ca si combaterea si lupta impotriva raspandirii armelor de distrugere in masa.
 
Aici as vrea sa intelegeti foarte bine despre ce e vorba. Nimeni nu presupune ca, pe vapoare, pe camioane, pe avioane, vor tranzita teritoriul Romaniei sau al Federatiei Ruse bombe nucleare sau bombe chimice, insa, ceea ce noi facem cu partenerii nostri occidentali, prevenirea transferului de componente, care de multe ori sunt declarate ca fiind componente civile, dar care se utilizeaza in fabricarea acestui tip de armamente, trebuie facut si pe noi ne bucura ca putem coopera din acest punct de vedere si cu Federatia Rusa, nu numai cu aliatii din NATO si din Uniunea Europeana”, a explicat Traian Basescu.


0