Politica "moldovenească" nu mai păcăleşte Uniunea Europeană
Clasa politică, din Al Doilea Stat Românesc, Republica Moldova, are parte de un "duş rece", din partea Curţii Constituţionale, de la Chişinău.
Pentru prima oară, în istoria postdecembristă, a Republicii Moldova, jocurile de culise şi înţelegerile secrete, promovate de mai toţi liderii politici vizibili, din Chişinău - dar şi de "eminenţele cenuşii", mai puţin expuse oprobiului public, însă cu o putere de manipulare necontestată - au fost aneantizate printr-o decizie neaşteptată a Curţii Constituţionale. Ce va urma?
În termeni sportivi, printr-o simplă lovitură de la 11 metri - a se citi decizia Curţii Constituţionale - echipa de old boys/seniori, ai scenei politice din stânga Prutului a fost trimisă pe banca de rezervă.
Rândurile care urmează doar semnalează, dintr-o perspectivă pur europeană, ceea ce nu se mai poate repeta în viaţa politică, din cel de-Al Doilea Stat Românesc.
Primul protagonist, care trebuie să îşi reabiliteze imaginea brusc deteriorată, este preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Un personaj public echilibrat, dar care fusese deja serios pus în dificultate, primind un veritabil "cartonaş galben", în momentul în care manifestanţi deloc naivi, bine instrumentaţi de opoziţia politică, au intrat în sediul instituţiei prezidenţiale.
Mişcarea sa inteligentă ar fi dacă ar anunţa un premier nu joi, cum a anunţat deja premierul în funcţie, ci mai devreme, tocmai pentru a dovedi public că este un preşedinte mai presus de interese partinice trecătoare.
O conduită temporizatoare ar confirma faptul - presupus de unii jurnalişti - că acţionează în siajul unei nave politice uşor identificabile. O consultare telefonică cu preşedintele României i-ar fi mai mult decât utilă.
Al doilea senior, în ierarhia statală din acest moment, este premierul Vlad Filat. Care, după modul în care reacţionează, la decizia Curţii Constituţionale, probează două lucruri.
Se conformează, declarativ, statului de drept - cel puţin până la momentul publicării acestor rânduri-gânduri -, dar mai are puseuri nostalgice, oarecum puerile, de genul afirmaţiei privind identificarea a 53 de voturi favorabile, plus alte 5, care urmau să fie anunţate azi. Cu alte cuvinte i s-au luat brusc jucăriile...
Nici etichetarea deciziei Curţii Constituţionale drept una politică nu este una deloc fericită, iar o asemenea declaraţie va genera o reflecţie - la Bruxelles - deloc favorabilă omului de stat Filat.
Povestea cu concesiile mari făcute din partea PLDM în interesul ţării este bună, poate, pentru alegătorii dezinformaţi din zona rurală, a landului dintre Prut şi Nistru. În mediul urban, votanţii potenţiali nu mai pot fi amăgiţi.
Uniunea Europeană, indiferent de declaraţiile evident galante, ale actualului reprezentant al UE, la Chişinău - care şi-a încălcat atribuţiile, participând la o reuniune târzie, în noapte, a liderilor politici ai PLDM şi ai miniştrilor acestei formaţiuni, la sediul guvernului! - ştie exact stadiul corupţiei, nu doar tolerate, ci şi acoperite de factori cu funcţii importante, în piramida statală a landului românesc de peste Prut.
La Chişinău există doar în imaginaţia premierului actual sintagme precum interesul cetăţeanului şi viteza în reformă.
Pentru Bruxelles lucrurile sunt clare.
Clanuri deloc unite - de politicieni mai mult sau mai puţin dependenţi de mafioţi cunoscuţi Interpolului, din vremea când ex-republica sovietică era condusă de Vladimir Voronin - şi-au asumat, formal, angajamentul public de a păşi pe calea integrării europene.
Însă faptele proprii, ale unui număr, deloc insignifiant, de amatori de politică la două capete - pendulând jalnic, între Vest şi Est - cu afaceri personale, nu tocmai ortodoxe şi legături, la lumina zilei, cu exponenţii politicii anti-U.E., de dincolo de Nistru, demonstrează exact opusul orientărilor clamate public.
Motiv pentru care nu vor avea o evoluţie, în arealul comunităţii europene, decât pe termen eventual mediu.
Dovada perimării unui mod de a fi premier, la Chişinău, este şi afirmaţia halucinantă a lui Vlad Filat - de om obişnuit să decidă el totul - că...a convenit cu preşedintele Timofti, ca în ziua de joi să fie desemnat un prim-ministru interimar!
Cu tot respectul, pentru omul - încă - de stat, Filat - la propriu şi la figurat -, aceasta problemă nu are nicio legătură cu atribuţiile sale oficiale, ca şef al executivului de la Chişinău.
Afirmaţia avea relevanţă, dacă informa presa că i-a şi sugerat preşedintelui Timofti cine să fie desemnat premier interimar. Dar numai în cazul când preciza că prezidentul de la Chişinău i-a cerut părerea, în acest sens. Clar?
Pentru Uniunea Europeană, stabilitatea... stagnării reformelor, în Republica Moldova, va fi depăşită doar când cetăţeanul de rând se va convinge de beneficiile adoptării politicilor promovate de UE. Ceea ce nu este deloc cazul acum!
Cedările şi concesiile, de care amintea premierul Filat - neatent la detaliul că tocmai o asemenea afirmaţie îi va aduce un plus de alegători ostili - ţin de o bucătărie politică, care îl lasă rece pe europeanul scârbit de politichie, din Republica Moldova.
Chestiunea cu testul de devotament al PLDM, faţă de interesele cetăţenilor, va provoca surâsuri jenante la oficialii Uniunii Europene. Dacă aşa ar fi stat lucrurile, acum am fi asistat la un proces de reîntoarcere, treptată, a celor 1.500.000 de cetăţeni plecaţi la muncă în Vest şi în Est.
Ca om de stat, Vlad Filat nu are de ales. Ca om politic se poate autoamăgi, dar modul în care este perceput la Bruxelles, nu mai este aşa cum dădeau asigurări, politicoase, oficiali interesaţi să închidă ochii la atitudini pe care le doreau trecătoare.
Nu. Decizia Curţii Constituţionale nu va avea un impact negativ, pe termen lung, asupra dezvoltării democratice a Republicii Moldova.
Până şi comuniştii au înţeles că dacă, prin absurd, ar reveni la putere, nu mai pot "să taie şi să spânzure", vorba vine, prin ograda fost-sovietică.
Doar, atât la Bruxelles, cât şi la Washingon D.C., deciziile privind viitorul geopolitic, al acestei entităţi statale au fost deja luate, iar actorii politici amatori de deraieri, de la democraţie, pot fi rapid trimişi în peluzele arenei politice.
La sediul Uniunii Europene nu se operează cu... suspiciuni, ci cu statistici clare, cuantificabile în cifre deloc îmbucurătoare, privind corupţia tolerată de guvernarea lui Vlad Filat.
O epocă s-a încheiat, la Chişinău. Pentru toţi protagoniştii. Inclusiv Marian Lupu şi Mihai Ghimpu.
Nu există învingători. Nici învinşi. De ce?
Decizia Curţii Constituţionale ar fi fost percepută ca o normalitate, într-un stat de drept.
Dar aceasta este privită, acum, ca o victorie, într-un land al clanurilor politice, cu măşti aparent democratice.
Politica "moldovenească" nu mai păcăleşte Uniunea Europeană, care a tolerat, o vreme, micile şi marile compromisuri, cu un guvern ce minţit la Bruxelles, la Bucureşti şi la Washington DC.
Orice reiterare a practicilor nedemocratice, de până acum, va fi de bun augur - aţi citit bine - pentru cei care au pledat în favoarea încheierii dosarului "moldovean", prin tot mai viabila unificare dintre cele două state româneşti.
Doar şi RDG-ul se afla în pragul colapsului, când a urmat ceea ce nu a mai putut fi oprit, de niciun oficial de atunci, al regimului pro-Moscova, comparabil, în anumite privinţe, cu cel de azi, la Chişinău.