699

Dorin, de ce arata Chisinaul atit de rau?




L-am cunoscut pe Dorin Chirtoacă in ziua în care făceam reportaje despre liceul Gheorghe Asachi din Chişinău. Dorin era membrul sau chiar presedintele unui ONG pentru apărarea drepturilor omului, aşa că se implicase direct în susţinerea liceenilor protestatari. Îmi plăcuse de el, tînăr, ambiţios, deştept stia să vorbească nu îi era frică de comuniştii care tăiau şi spînzurau pe acele vremuri. Erau puţini cei ca Dorin, deci nu i-a fost greu să se afirme.
 
Apoi a luat decizia de a candida la funcţia de primar, iar de aici cunoaşteţi povestea. Iniţial nu parea decat un outsider, un neica nimeni, dar pe fondul unor babalaci care nu ştiau sa lege doua cuvinte in limba romana, ieşise invingator in orice dezbatere televizata. Practic nu avuse campanie electorala. Doar cateva apariţii la televizor l-au pus rapid in gurile tuturor, iar mai apoi pe buletinele de vot. Nu vreau sa ştirbesc din valoarea intelectuala a lui Dorin. Un tip deosebit. O carisma cu care te cucere?te instantaneu. A aparut ca un fel de lumina intr-un tunel intunecos. El era tanar, ceilalţi candidaţi erau batrani. El era raspicat, pornit impotriva faradelegilor, ceilalţi veneau din sistemul corupt. El era educat, ceilalţi pareau ca facusera doar ?şcoala primara. In fine. In timpul campaniei electorale, drumurile noastre s-au intersectat de mai multe ori. La micu?a televiziune unde am inceput, moderam emisiunile de dezbateri electorale. A fost şi Dorin pe la mine prin emisiune. Ţin minte ca l-am prezentat simplu: “surprize, surprize la alegerile locale din Chişinau”. Fusese cu multa vreme in urma redactor-şef la emisiunea Surprize-Surprize de la TVR şi lumea se amuza pe seama asta. Nu s-a suparat. Era genul de om care ţinea la glume.
 
Eu m-am angajat la Pro TV Chişinau şi in scurt timp am plecat la Bucureşti. De atunci nu m-am intalnit decat sporadic cu cel care a fost ales aproape imediat dupa plecarea mea din Moldova – primar de Chişinau. Tare m-am bucurat, dar şi intristat in acelaşi timp. Voiam sa vad cu ochii mei cum reuşeşte sa starpeasca acea corupţie din primarie despre care tot vorbea. Voiam sa vad cum intinereşte Chişinaul sub atenta supraveghere a celui mai tanar primar. Voiam sa fiu martor la atatea minunaţii, sa salvez oraşul de comunişti. Eram la 500 km distanţa. In ziua in care au avut loc alegerile revenisem totuşi la Chişinau ca sa fiu martorul unei mici minuni. Dorin Chirtoaca – primar. Am vazut cu ochii mei cum veneau cifrele de la circumscripţiile electorale. Am auzit cu urechile mele cum creşteau procentele pentru Dorin. Am strigat şi eu de bucurie cand a fost clar, comunistul nu mai avea nicio şansa, iar Dorin Chirtoaca, un tanar ambiţios, care apara drepturile omului in Moldova, ajungea primar! M-am intors cu inima impacata la Bucureşti.
 
De la acele “momente istorice” nu m-am vazut cu Dorin Chirtoaca decat de vreo 4-5 ori. De fiecare data ne-am salutat ca nişte buni amici. Mai des m-am intalnit, insa, cu Chişinaul decat cu primarul sau. şi daca Dorin imi spunea ca este bine, ca munceşte, ca drege, Chişinaul imi spune mai mereu despre drumurile sparte. Oraşul acesta, de care mi-e drag de mor, mi se plange de uraţenia in care se cufunda. Capitala Moldovei nu are suficiente pubele, nu are suficiente troleibuze, nu are linii de demarcaţie pe şosele, nu are lumina suficienta pe timp de noapte şi multe altele. In schimb, are din plin: gropi, maidanezi, chioşcuri mizerabile, rutiere jegoase, cladiri istorice in ruina ce lasa loc blocurilor fara personalitate. Chiţinaul a ajuns intr-o stare demna de mila. Cand se intampla sa revin pe strazile unde am trait frumoşii ani de stundeţie, imi sangereaza inima. Totul este atat de hidos şi delasat, incat ai impresia ca nu eşti intr-o capitala europeana, ci intr-un oraşel amarat de provincie in care Piaţa Centrala este sufletul şi inima oraşului. Nu ştiu de ce, dar am impresia ca oraşul acesta arata mai bine pe vremea lui Urechean. Oare doar mi se pare? Nici nu ştiu ce sa gandesc, ma credeţi? Dorin Chirtoaca, tipul inteligent, energic, foarte carismatic nu poate sa faca mai multe pentru ora?? Oare doar Chirtoaca este de vina? Oare sistemul este greu de reformat chiar şi de un Chirtoaca? Poate i se pun beţe in roata? Poate beţele acestea sunt prea tari, iar Chirtoaca nu reuşeşte sa mearga mai departe? Habar nu am. Cert este ca mi-e trist cand ma gandesc la Chişinau, la Chirtoaca şi la cum o sa-l privesc cand il vad data viitoare. Oare o sa ma pot forţa sa nu-i pun intrebarea: “Dorin, de ce arata Chişinaul atat de rau?”
 
Articol scris de Vitalie Cojocari


0