Protest în centrul Capitalei. Manifestanții vor ca rusa să fie limbă de stat
Foto: UNIMEDIA
„Jos mânile de pe școlile ruse! Limba rusă - limbă de stat”. Asta au scandat câteva zeci de tineri adunați în fața sediului Partidului Liberal. Manifestanții sunt activiști ai Ligii tineretului rus din Republica Moldova, care spun că actuala guvernare vrea să închidă școlile cu predare în limba rusă, informeayă UNIMEDIA.
„Anterior politicienii au promis că limba rusă va fi declarată limbă oficială în Republica Moldova. Acum la putere se află guvernarea care va pune cruce pe limba rusă”, a declarat președintele Ligii Tineretului Rus, Igor Tuleanțev.
Potrivit organizatorilor protestului, acțiunile întreprinse de autorități la capitolul optimizarea sistemului de învățământ poartă un carater fascist.
„Vreau să pot să învăț în graiul matern. Eu cunosc limba de stat, care este moldoveneasca, dar mi-ar fi foarte greu să studiez în această limbă. Autoritățile vor să închidă școlile ruse. Iată de ce am venit astăzi aici”, a menționat unul dintre participanții la protest.
După ce au scandat lozinci în favoarea limbii ruse manifestanții s-au îndreptat spre Palatul Republicii, acolo unde se desfășura ședința în plen a Parlamentului. Niciun oficial, însă, nu a ieșit să discute cu mulțimea adunată în centru Capitalei.
UNIMEDIA precizeaza că protestul de astăzi nu este primul de acest fel. Anterior, mai mulți reprezentanți ai Ligii tineretului rus, au protestat în fața sediului Partidului Liberal fiind nemulțumiți de propunerea deputatului Ana Guțu ca statul să nu mai finanțeze școlile cu predare în limbă rusă.