852

Daily Mail: "In Romania carnea de cal este transata si etichetata corect"

PRESA ENGLEZĂ confirmă ANCHETA EVZ: Reportaj în abatorul care a vândut carne de cal etichetată corect. Jurnaliștii englezi au găsit totul în regulă  
Jurnaliştii de la Daily Mail au făcut un reportaj în România, la unul dintre abatoarele acuzate că ar fi vândut carne de cal sub eticheta celei de vită. Aceștia au publicat astăzi articolul care confirmă punct cu punct ancheta din ediția tipărită EVZ de astăzi.
 
 
  •  


 

”Un abator nefericit dintr-un colţ al României” a fost identificat drept sursă primară a cărnii de cal care a provocat scandal după ce a ajuns în magazinele britanice sub altă etichetă.
 
Jurnaliştii de la Daily Mail scriu că locurile de sacrificare a animalelor domină mica localitate Roma din Botoşani, situată în nord-estul ţării şi nu este un secret că aici sunt măcelărite sute, poate mii de animale, în fiecare an. Ziariștii englezi au constatat că în România este tranșată și etichetată corect carnea de cal.
 
 


Autorităţile româneşti au stabilit că abatorul de la Doly-Com este una dintre cele două surse de provenienţă a cărnii de cal care, la un moment dat, pe parcursul lanţului tehnologic, a ajuns să fie vândută fraudulos sub eticheta cărnii de vită. Cealaltă firmă este Carm-Oplimp din Braşov.
EVZ a publicat în ediția tipărită de astăzi o anchetă amplă pe aceeași temă, confirmată de concluziile la care au ajuns și jurnaliștii britanici.


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a confirmat că exportul de carne de cal provine de la cele două abatoare, dar a negat cu tărie că aceasta ar fi fost vândută sub altă denumire.

Ieri, Iulian Căzăcuţ, directorul general al abatorului Doly Com, a admis că firma sa cumpără cai de la oricine îi vinde, dar a insistat că abatorul nu a greşit cu nimic.
El a spus jurnalişilor de la Daily Mail că, acum, firma este supusă unui control, dar a declarat că:”Tot ce am vândut a fost corect etichetat şi înregistrat. Am vândut carne de cal ca fiind carne de cal. Acum suntem controlaţi de autorităţile româneşti. Nu exportăm carne de cal în Franţa, dar exportăm în Olanda, Suedia şi Bulgaria. Carnea de cal este o mică parte din afacerea noastră, reprezintă doar 5%”.
Reprezentanţii Carm-Olimp, firmă deţinută de o rudă a ministrului Agriculturii din România, au declarat la rândul lor că nu au vândut carne de cal drept altceva. Directorul Paul Soneriu a spus că:”Vindem carne de cal drept carne de cal. Nu am exportat carne de vită în 2012”.
Jurnaliştii de la Daily Mail scriu că labirintul vânzărilor se adânceşte, făcând dificilă stabilirea originii cărnii de cal care a ajuns să fie vândută drept carne de vită în toată Europa.
Canea de cal a fost depistată în produsele de carmangerie din Marea Britanie vândute inclusiv în magazinele Tesco şi Findus şi a parcurs mai multe ţări europene înainte de a ajunge în rafturile noastre, mai scrie Daily Mail.
Carnea de cal din România a fost vândută mai întâi în Olanda, care, la rândul ei, a vândut-o mai departe unui antreprenor din Cipru. Cipriotul a comercializat-o apoi în Franţa, firmei Spanghero, care aprovizionează cu carne firma Comigel- companie din Luxemburg care a scos pe piaţă produsele de carmangerie vândute în magazinele Tesco şi Findus din Marea Britanie.

 
0