INTERZIS FEMEILOR. In ce manastire din Romania NU AU VOIE sa intre si CE RAU LI SE INTAMPLA daca intra
Se află în comuna Muereasca, la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi este singura mănăstire din România în care accesul femeilor este interzis prin legamint, iar încalcarea sa atrage pedepsirea vinovatei, potrivit Evz.ro.
Tradiţiile mănăstirii sunt similare celor de la Muntele Athos. “În această sfântă mănăstire, regulamentul Sfântului Calinic, unic în felul lui, de a nu se mânca niciodata carne în mănăstire, de a nu intra niciodată femei şi de a se face slujba la miezul nopţii până dimineaţa este păstrat cu stricteţe", se arată pe crestinortodox.ro.
Pragul Mănăstirii Frăsinei a fost trecut de-a lungul timpului de pelerini din întreaga lume, inclusiv de budisti veniţi din China sau Japonia. Tot aici se fac exorcizări în mare taină şi doar ţinând post.
Biserica Mănăstirii Frăsinei poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, are întreg ansamblul de clădiri în formă de cetate şi este ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, care a construit-o între anii 1860-1863.
Se spune că pe vremuri la Frăsinei era un schit la care se adunaseră câţiva călugari, în mijlocul munţilor, iar Sfântului Calinic i-a plăcut tare mult acest loc când a vizitat mănăstirile şi schiturile din districtul Vâlcea.
Se mai spune că Sfântul Calinic nu şi-ar fi făcut publică intenţia şi că a plecat, iar apoi a revenit neanunţat, îngrozindu-se de ce a găsit, respectiv orgii cu mâncare, băutură şi femei.
Supărarea Sfântului Calinic a fost atât de mare încât de atunci a fost stabilit un legământ pe vecie: nici o femeie nu avea să mai treaca pragul acestui lăcaş. Cine îndrăznea să încalce această regulă avea să se îmbolnăvească sau să moară în chinuri groaznice.
Calinic a asezat o piatră de legământ la aproximativ doi kilometri de mănăstire, gravând cu litere chirilice un greu blestem pentru cine încălca legământul, dar şi binecuvântare pentru cine-l respecta: "Acest sfânt lăcaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbovia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor pazi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor fericitul bine“.
Mai târziu, pe hotarul pietrei s-a ridicat o biserică pentru femeile care îşi caută liniştea în partea locului. Altă vorbă din popor spune că, la scurt timp după venirea sa la Frăsinei, Sfântul Calinic a introdus în noua mănăstire pravila aspră din Muntele Athos, pe care el o cunoscuse într-o călătorie la locul sfânt.
Bătrânii locului spun că există multe legende legate de femei care ar fi încălcat legământul, cum ar fi povestea unei tinere care a a făcut acest lucru şi a murit la scurt timp, într-un accident grav.
În ciuda regulilor stricte, Mănăstirea Frasinei reprezintă unul dintre locurile încărcate de spiritualitate ale României.