823

(foto) Magistrat fara avere, „chirias“ in casa de milioane a sotiei

Preşedintele Judecătoriei Râşcani din Chişinău locuieşte într-o vilă cu trei nivele şi mansardă, trecută în declaraţia de avere abia în 2010, ca proprietate a soţiei sale, care a primit-o cadou de la feciorul lor, căruia tot ea i-a donat-o, formal, cu un an înainte.
 
FOTO

Casa în care locuieşte judecătorul Ion Timofei cu familia se află într-un cartier rezidenţial din sectorul Centru al Capitalei şi e trecută în acte ca proprietate a soţiei sale, Natalia. Două terenuri şi imobilul amplasat pe ele au fost înregistrate în diferite perioade în Registrul Bunurilor Imobile pe numele magistratului, apoi pe cel al fiului său, după care pe cel al soţiei.

Terenurile a câte 0,054 hectare fiecare, situate unul lângă altul, pe strada Natalia Gheorghiu şi, respectiv, Nicolae Testimiţeanu, au intrat în posesia soţilor Timofei în anul 2000. Casa de locuit cu trei nivele, cu o suprafaţă de 219, 4 metri pătraţi, este construită în cea mai mare parte pe primul lot, dar se extinde şi pe cel de-al doilea. Primul teren a fost înregistrat din start pe numele Nataliei Timofei, iar al doilea - ca proprietate a ambilor soţi. Peste trei ani, cele două loturi au fost trecute pe numele fiului magistratului printr-un contract de donaţie.

Între timp, casa judecătorului s-a ridicat, iar în 2009 a fost înregistrată la Agenţia de Stat „Cadastru" pe numele fiului, Sorin Timofei. Această situaţie s-a păstrat până la 7 septembrie 2010, când fiul i-a donat înapoi mamei sale cele două terenuri şi casa.
 
Declaraţiile de avere ale magistratului Ion Timofei depuse din 2008 până în 2011 conţin diferite înscrisuri ce ridică semne de întrebare. În declaraţia pentru 2008 judecătorul indică salariul său anual (67.000 de lei), pensia (54.000 de lei), salariul soţiei (50.000 de lei) şi un autoturism Toyota Rav 4 produs în 2003. Niciun cuvânt însă despre imobile sau terenuri. În 2009, magistratul procedează la fel - îşi trece doar veniturile din salariul său şi cel al soţiei, pensia şi maşina.

În 2010 judecătorul şi-a amintit că dispune de bunuri dobândite „până la 01.01.2009" şi indică, în afară de salariul şi pensia sa şi leafa soţiei, „o construcţie comercială cu suprafaţa de 209,8 metri pătraţi, ce figurează pe numele Nataliei Timofei, conform contractului de vânzare-cumpărare din 2011, neachitat, pe un termen de rambursare de trei ani". Atenţie! Ion Timofei trece la venituri şi proprietăţi dobândite împreună cu membrii familiei în 2010 un imobil cumpărat în ... viitor - în anul 2011. 


0