896

Sunt contra unionismului in Moldova, si va spun de ce…




Cum se manifestă unionismul în Moldova.
 
Moldova, după cum a intrat în dicționarul istoric este interpretată drept un picior de plai și gură de rai, plai roditor, popor muncitor, oameni buni și viteji. Mereu aceste pămînturi au fest caracterizate prin conviețuirea pașnică a poporului nostru cu altele: muntenii în primul rînd(pînă la unirea din 1859), ucrainenii, rușii, polonezii, evreii, germanii, ungurii, bulgarii, etc.
 
Cu părere de rău, această conviețuire armonioasă care a dat posibilitatea păcii sociale să triumfe evoluția social-economică, n-a fost sortită continuității stabile.
 
Trebuie să constatăm că cu părere de rău, la momentul actual este greu de vorbit despre o armonie chiar în interiorul poporului moldovenesc luat în parte, care la rîndul său este divizat în moldoveni vorbitori ai aceleiași limbi și moldoveni vorbitori ai limbii române, dar care doresc un stat independent – Moldova, moldovenii și moldovenii români – care cred în națiunea română ca în ceva superior națiunii moldovenești, vorbitori de limbă moldovenească sau română și vorbitori ai limbii ruse sau alteia – care în mod fals și demagogic se fac vinovați de sărăcie, moldoveni care vor independență și moldoveni care vor unire, etc.
 
Din start n-aș vrea să contrazic un grup sau altul, deoarece sunt de părerea că toți au dreptul la părerea lor proprie, ori, vorba poetului: Acolo unde toți gîndesc la fel, nu gîndește nimeni.
 
 Prin urmare, și unionismul are dreptul la viață, cît și statalismul. Cel mai important, după cum afirmă și analiștii politici, și juritii, e ca aceste curente să deurcă în cîmpul legal.
 
Continuare AICI


 
0