668

Despre investițiile rusești

Combinatul de la Câmpia Turzii va muri cât de curând. Ruşii au vândut la fier vechi toate secţiile, numai din această afacere realizând venituri de vreo 80 milioane de euro. Mechel România a pierdut piața, producând foarte scump. Specialiștii spun că nu sunt decât două posibilități: management foarte prost sau rea-voință din partea patronilor ruși.

Cândva, Câmpia Turzii era perla de pe coroana socialismului în domeniul siderurgiei. Nu puteai vorbi despre metalurgie dacă nu vorbeai şi despre Combinatul de Industria Sârmei de la Câmpia Turzii, unde lucrau peste 9.250 de angajaţi. Din cei 32.470 de locuitori ai oraşului Câmpia Turzii, 9.250 erau angajaţi la combinat, practic nu exista familie care să nu depindă de acest loc de muncă.

A fost o investiție uriașă pentru statul român

Combinatul era gândit ca o platformă industrială uriaşă care pe lângă producţia proprie, trăgea după sine o industrie pe orizontală, care dădea de muncă la 40.000 de angajaţi.
Construcţia combinatului de la Câmpia Turzii a costat România un preţ uriaş, peste 400 de milioane de dolari. Fostul director al fabricii din perioada comunistă şi ulterior, până la privatizare, Marius Bordea spune că doar pentru construcţia unui laminor, preţul plătit a fost de 40 de milioane de dolari. „Costul construcţiei întregului combinat s-a ridicat la peste 400 de milioane de dolari”, spune Bordea.
În prezent, şomajul din Câmpia Turzii este de 70%.
Condiţii dure de privatizare
Din 1989, combinatul a trecut printr-o perioadă de restructurări, astfel că de la 9.250 de angajaţi au rămas, în 2003, anul privatizării, doar 5.600. „La privatizare, combinatul era gata restructurat. Oamenii au plecat, fie pensionaţi, fie au fost daţi afară”, spune Bordea.
Contractul de privatizare cu ruşii de la Mechel conţinea clauze clare, dintre care trei foarte stricte:
- păstrarea angajaţilor pentru o perioadă de cinci ani
- păstrarea fluxului de producţie până la data de 1 ianuarie 2009
- investiţii în valoare de 27 de milioane de euro.
Fostul director al combinatului susţine că ruşii nu au respectat condiţia referitoare la păstrarea fluxului de producţie. „Ei au oprit oţelăria în februarie 2006, adică după trei ani de la privatizare. Cu restructurările, au fost cât de cât în grafic”, spune Bordea, care, după privatizare, a fost chiar directorul pentru Europa de Est al Mechel.
Ministrul Pop spune că ruşii au respectat contractul
Culmea este că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, din Guvernul Ponta, le-a spus muncitorilor că nu le poate reproşa ruşilor că au încălcat contractul de privatizare. Ministrul Liviu Pop a dat dovadă că nu cunoaşte prevederile contractului de privatizare, din moment ce acesta a vorbit de trei ani şi nu de cinci ani, perioadă în care ruşii nu aveau voie să umble la fluxul de producţie sau să realizeze investiţiile la care s-au obligat în valoare de 27 de milioane de euro. „Nu-i putem prinde cu nicio virgulă. Pe primii trei ani totul s-a respectat”, le-a spus Pop muncitorilor care au protestat pe străzile oraşului.
Ruşii au tăiat bucăți aproape tot combinatul
Contractul de privatizare prevedea şi o primă etapă de evaluare a respectării sau nerespectării condiţiilor de privatizare. Marius Bordea spune că acest termen de evaluare era fixat după data de 31 decembrie 2008 şi că în contractul de privatizare era trecută şi o penalitate în caz de nerespectare a clauzelor, estimată la 72 de milioane de euro.

În prezent, pe platforma industrială de la Câmpia Turzii bate vântul. Fostul director susţine că după estimările lui, peste 100.000 de tone de fier vechi au fost tăiate şi vândute. Secţiile de odinioară au ajuns acum goale.
Un inginer din Câmpia Turzii, care a participat la protestele de ieri a făcut un inventar a secţiilor care au fost tăiate şi vândute la fier vechi. „Au tăiat Laminorul 1, 2 şi 4, Secţia Bare Trase, Secţia Cabluri Electrice, Secţia de Trăgătoria de Oţel, Secţia Trăgătoria de Oţel Tare numărul1, secţia Zincatorul, care producea sârmă zincată, Secţia Cuie, Oţelăria Electrică, cu care au început prima dată, Fabrica de Oxigen, Fabrica de Flux de Sudură, care produceau 50-60 de tone de flux de sudură”, spune inginerul Adrian S., care între timp a devenit şomer.
Prefectul de Cluj: „Ne-au dus cu zăhărelul, gata, rupem pisica!”

Mechel susţine că este nevoit să ia măsura dură de disponibilizare a încă 800 de angajaţi din cauza scăderii brutale a vânzărilor şi a creşterii preţurilor la materii prime. „Agravarea continuă a situaţiei societăţii prin menţinerea şi în prezent a conjucturii nefavorabile în piaţa produselor de profil au obligat firma, la finele anului 2011, să ia masuri de austeritate”, se arată într-un document al Mechel. Între aceste măsuri de austeritate s-a numărat şi concedierea a peste 800 de angajaţi.
Prefectul de Cluj a pus punctul pe I, când a fost întrebat de viitorul combinatului. „Când am întrebat dacă vor închide combinatul, au dat un răspuns evaziv, ne-au dus cu zăhărelul, că restrâng activitatea şi vor insista pe alte direcţii, a căzut consumul, poveşti din astea. Noi nu ne mai lăsăm păcăliţi de această companie, ne-am asumat răspunderea să facem toate demersurile pentru a rupe pisica”, a spus prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan.
Oamenii sunt disperați, vine iarna și nu-și pot hrăni copiii

Închiderea combinatului de la Câmpia Turzii va produce tot atâtea drame sociale câţi muncitori vor fi daţi afară. Oamenii spun că au ajuns la fundul sacului şi că, oricum, de câţiva ani, au fost tăiate toate sporurile, toate orele suplimentare sau prime.
„Am acasă cinci copii, soţia mea nu lucrează şi mă întreb ce o să fac mâine. Mai am cîteva zile de preaviz. Şomajul cât să fie? Şase milioane? Credeţi că ajunge la cinci copii? Sunt disperat", spune Marcel Popa, un muncitor care încă mai lucrează la Câmpia Turzii.
Oamenii încă mai speră că Victor Ponta şi Guvernul îi pot convinge pe ruşi să renunţe la disponibilizări. La combinat există familii care au lucrat din tată în fiu, asta până în 2012, când lanţul s-a rupt definitiv. „Bunicul s-a pensionat de la combinat, tata la fel, iar eu acum am să fiu şomer. Nu mai înţeleg nimic. Ei spun că nu sunt comenzi dar am auzit că firmele îşi doresc să cumpere de la noi. Nu mai ştiu ce să zic, cred că problema este în altă parte", spune şi Vasile Secară.


CONCEDIERI ÎN CASCADĂ

Închid Combinatul, pot muri toți că nu mai au ce face în Câmpia Turzii
Rușii de la Mechel n-au respectat o clauză contractuală, dar cu toate acestea au fost scutiți de plata a 72 milioane de euro, datorii pe care combinatul le avea la bugetul de stat. Această scutire se anula dacă patronii încălcau cel puțin o prevedere din contractul de privatizare. Acum, această clauză ar trebui activată.
2003 - 5.630 angajați
2004 - 5.507
2005 - 5.169
2006 - 4478
2007 - 3390
2008 - 2697
2009 - 2486
2010 - 2111
2011 - 1925

Zilele acestea se discută disponibilizarea a încă 800 de oameni. Practic i-ar pune cruce combinatului.
0