Reforma şcolilor i-a isterizat pe ruşi
Reorganizarea instituţiilor preuniverstitare a atins în acest an şi şcolile cu predare în limba rusă. Şapte dintre ele nu-şi vor mai deschide astăzi uşile, cu ocazia începerii noului an de studiu.
Decizia a fost luată de fiecare autoritate locală în a cărui circumscripţie se află gimnaziul şi a stârnit un val de nemulţumire în rândul vorbitorilor de limbă rusă. Aceasta a fost alimentată şi de numeroase articole manipulatoare semnate de jurnaliştii din spaţiul ex-sovietic, care titrează că Republica Moldova îi privează pe ucrainenii şi ruşii de la noi de dreptul la educaţie în limba maternă. Deocamdată nicio şcoală cu predare în limba rusă din Capitală nu va fi închisă. Consiliul Municipal Chişinău nu a luat nicio decizie în acest sens.
Şapte şcoli din raioane însă nu vor mai funcţiona din acest an pentru că studiile nu corespundeau cerinţelor noii reforme. Autorităţile locale au decis că acestea să fie închise, iar elevii să fie transportaţi la alte instituţii de învăţământ din localităţile limitrofe. Potrivit lui Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preşcolar de la Ministerul Educaţiei, în unele şcoli, căzute sub incidenţa reorganizării, clasele erau formate din cinci sau chiar trei elevi, respectiv nu mai mult de 55 de copii în întreaga şcoală. „În multe cazuri, profesorii predau şi câte patru discipline. Cadrul didactic este incomplet, la fel şi baza tehnico-materială. Iar toţi banii abia de ajung pentru salarii şi întreţinere. Dar cu ce bani să cumperi o carte, un calculator?", explică Crudu necesitatea stopării procesului de studii pentru şcolile semipustii.
De cealaltă parte, preşedintele comunităţii ruse din Moldova, Liudmila Laşcionova, spune că cifra şcolilor de limbă rusă care urmează să fie închise este cu mult mai apăsătoare decât s-a vehiculat pănă acum, iar problema cea mai mare nu este optimizarea, ci modul în care se implementează ea. „Suntem de acord că în situaţia în care suntem optimizarea e inevitabilă, dar modul în care este realizată lasă loc de multe întrebări. Şcolile nu se închid peste noapte. Despre aceasta trebuie anunţat din timp. Anul şcolar începe, dar situaţia copiilor şi profesorilor din Olăneşti este incertă. În această situaţie vor fi copii din zeci de şcoli", susţine aceasta.
SOLUŢIA PENTRU OLĂNEŞTI
Se pare că o soluţie a fost găsită pentru copiii din satul Olăneşti, raionul Ştefan Vodă, localitatea unde părinţii i-au scris un demers preşedintelui rus Vladimir Putin, fiind indignaţi de faptul că lise închide şcoala. „Elevii din clasele I-IV, 39 la număr, vor rămâne să studieze la Liceul «Bogdan Petriceicu Haşdeu» din localitate, în limba rusă. Alţi 42 de copii vor parcurge zilnic 20 de kilometri cu autobuzul la Liceul «Dimitrie Cantemir» din Ştefan Vodă, unde studiile se desfăşoară, de asemenea, în limba rusă", ne-a spus Raisa Burduja, şefa Direcţiei educaţie Ştefan Vodă. Laşcionova afirmă că a trebuit să se implice comunitatea rusă pentru ca Ministerul Educaţiei să le permită elevilor mai mici să studieze aproape de casă.
ELEVII DIN CRIULENI VOR MERGE LA DUBĂSARI
Şi gimnaziul cu predare în limba rusă din Criuleni îşi va sista activitatea din acest an în ciuda schimbului dur de replici dintre comunişti şi reprezentanţii autorităţilor locale. Motivul este lesne de înţeles - întreaga instituţie funcţiona doar pentru 19 elevi. „Cei 19 elevi, din clasele V-IX nu vor mai frecventa şcoala din Criuleni. Părinţii lor au decis ca aceştia
să-şi continue studiile la şcoala numărul 1 din Dubăsari, de asemenea cu predare în limba rusă", ne-a comunicat Vladimir Soltănici, şeful Direcţiei generale educaţie Criuleni. Potrivit acestuia, elevii vor merge la şcoală cu un microbuz închiriat de consiliul raional.
„PRESA UCRAINEANĂ EXAGEREAZĂ"
Svetlana Mîsliţcaia, preşedinta comunităţii ucraineşti din Republica Moldova, spune că se exagerează atunci când se spune că ucrainenii din Republica Moldova rămân fără dreptul la educaţie în limba maternă. „Să spun că ne lasă fără şcoli ar fi neadevărat. Noi suntem mulţumiţi că totuşi există şcoli cu predare în ucraineană. Prin anii 1955 acestea au fost cu totul eliminate. Acum însă avem 72 de instituţii", afirmă Mîsliţcaia. Totuşi, aceasta spune că este îngrijorător faptul că nu de fiecare dată, în procesul de optimizare se ţine cont de păstrarea limbii materne. „Am vrea ca ucrainenii din Republica Moldova să beneficieze de toate condiţiile ca să-şi poată păstra graiul. Vrem să învăţăm limba oficială, pentru că suntem cetăţeni ai acestui stat, dar vrem să ni se dea dreptul să învăţăm şi limba ucraineană, pentru că este limba noastră maternă", adaugă preşedinta comunităţii ucrainenilor. Reforma nu a vizat doar şcolile ruseşti. Tot din acest an îşi închid uşile 19 instituţii preuniversitare din Leova, Orhei, Ştefan Vodă ş.a. unde se învaţă în limba română. În urma optimizărilor din acest an, cu autobuzele şcolare vor fi transportaţi 4.430 elevi şi aproximativ 7.000 - în urma lichidării instituţiilor de învăţământ din anii precedenţi.
PLANUL DE OPTIMIZARE
Până în 2013 urmează să fie optimizate 370 din cele aproape 1.500 de şcoli din ţară. Reforma a început în 2010 în raioanele Căuşeni şi Râşcani şi a urmat cu 221 de instituţii din nouă raioane, în 2011. În 2012, vine rândul altor 82 de gimnazii, iar în 2013 - 75 de instituţii.