Treuca statalista
Șeful Serviciului Grăniceri, Roman Revenco este acuzat de spălare de bani. Acesta ar fi sustras 130 mii de euro dintr-un grant european destinat pentru instalarea rețelelor mobile și fixe pentru securizarea frontierelor de stat.
Menegerul proiectului, Vladimir Volcov povestește că tenderul a fost câștigat de compania suedeză Ericsson, care a delegat pentru lucrări compania Ericsson România. Aceasta trebuia să livreze echipamentul secret de supraveghere.
„Arhitectorul mecanismului corupționar, motorul și creierul a fost unica persoană Roman Revenco, director general al Serviciului Grăniceri, care are complici prin diferite companiii, inclusiv și Ericsson România”, acuză Vladimir Volcov.
Pentru lucrări de construcție a antenelor GSM pe teritoriul R. Moldova au fost alocate 2,5 mil de euro, din totalul de 10,2 mil de euro donați de Europa.
Roman Revenco ar fi implicat în proiect o companie locală pe care o controlează, care urma să construiască 7 obiecte (antene GSM).
„Eu am transferat la compania lui 2 mil 580 de mii de lei și Ericsson România circa 400 mii de euro. Compania s-a eschivat de la lucrări, a făcut doar proiectele obiectelor, care s-au dovedit a fi false. Eu am insistat ca proiectul să fie finisat.
Domnul Revenco a venit la mine fiindcă eu ca meneger gestionam finanțele. Suma care mi-a spus că trebuie să vină cadou este de 300 mii de euro. Eu am refuzat și i-am spus că proiectul se bancrotizează automat dacă este luată această sumă și atunci au apărut problemele”, dezvăluie Volcov.
Pentru a-l scoate din joc, organele de forță au intentat câteva dosare penale pe numele bărbatului și chiar l-au amenințat cu moartea.
„De la 6 aprilie, contra mea Procuratura a pornit mașinăria de stat, MAI este în frunte. Eu am zeci de probe. Se fabrică dosare penale unul după altul. Sunt urmărit și se ascultă telefoanele de un an și jumătate. Am informații că voi fi lichidat. Costul comenzii nu este mare - 10 mii de euro”, a dezvăluit Volcov.
Bărbatul vrea să blocheze acest mecanism de spălare de bani deoarece proiectul este necesar pentru R. Moldova și are continuare.
„S-a lucrat până acum pe traseul Ungheni-Giurgiulești-Galați, dar urmează și faza doi - de la Horești, la Otaci și nu trebuie să se întâmple același lucru. Europenii trebuie să afle cum sunt gestionați banii lor în R. Moldova”, a conchis Volcov.
Aminim că la 22 mai a fost lansată faza a doua a proiectului „Reţeaua de Comunicaţii Fixe şi Mobile pentru Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană.
Aceasta prevede extinderea “ariei de responsabilitate”, incluzând 44 de locaţii, pe o distanţă de-a lungul graniţei de aproximativ 385 km, între localităţile Horeşti şi Otaci.
Atunci Roman Revenco s-a lăudat că prima fază a fost finsată cu succes, fiind instalate 27 de turnuri GSM și dotate cu utilaj și infrastructură IT subdiviziunile Serviciului Grăniceri Cahul, Leova și Ungheni – în total, 40 de locații.
Informația vine în contradicție cu dezvăluirile menegerului proiectului, Vladimir Volcov, care afirmă că prima fază a rămas blocată și proiectul riscă să eșueze.
28 iun 2012 | 10:17 de Stela Mihailovici sursa: union.md
sursa foto: societateapentrurefugiati.blogspot.com