951

Privatizarea Uzinei de tractoare – afacerea anului!

Mai bine de un an în urmă, un cunoscut, la un ceai îmi, spunea că următorul obiectiv ţintit spre privatizare, de către unul dintre capitaliştii noştri autohtoni, este uzina de tractoare din Chişinău, Tracom. Desigur că nu l-am crezut, ce să privatizezi acolo şi de ce? Nu credeam că acel capitalist va risca să facă această mişcare. Ieri seara însă, urmărind ÎnProfunzime am rămas neplăcut uimit de noutatea că aceasta totuşi a fost privatizată. Nu mai mică mi-a fost uimirea că Vlad Filat, cel care anul trecut s-a opus din răsputeri privatizării acesteia, din motivul ne-rentabilității pentru stat, a aflat din presă despre privatizarea uzinei cu pricina.

Bun, să le luăm pe rând. Anul trecut, prin luna august septembrie au fost scoase spre privatizare 9 dintre societăţile de acţiuni de pe teritoriul Uzinei Tracom. Atunci, după o vizită la uzină, premierul Vlad Filat a cerut specialiştilor de la Guvern să facă o estimare a costurilor reale de privatizare. Se primiseră că doar preţul fierului uzat de pe teritoriul uzinei este de aproximativ 60 milioane dolari. Aceste argumente l-au făcut atunci pe prim-ministru să stopeze intenţia de privatizare, în interesul societăţii, chiar dacă această acţiune a s-a a creat disensiuni între el şi ministrul economiei de atunci, Valeriu Lazăr.

Ieri, în cadrul emisiunii ÎnProfunzime, Lorena Bogza, l-a întrebat pe Vlad Filat despre motivul privatizării Uzinei “pe ascuns” departe de ochii lumii. Spre uimirea mea, premierul, cel care anterior era atât de interesat de această privatizare a declarat că şi el, de asemenea, a auzit de finalizarea tranzacţiei şi privatizare tot din presă, ca un muritor de rând. Ba mai  mult, acesta nu a putut spune suma tranzacţiei, susţinând că nu este la curent. Şi asta nu din motiv că s-ar fi făcut ceva pe la spatele lui, nu, dar simplu din dezinteres faţă de această privatizare. Potrivit spuselor dumnealui, premierul are alte atribuţii şi nu are timp să se intereseze de privatizări. Şi aici apare întrebarea mea retorică, de ce acum în atribuţiile premierului aceasta nu intră, dar anul trecut intra, şi încă era o atribuţie “vajnică”?

Despre suma tranzacţiei am aflat tot de la Lorena. Este vorba de 26-27 de milioane de lei, adică în cel mai rău caz 2,5 milioane de dolari versus a 60 milioane existente deja pe teritoriul uzinei. Fain nu? Cumperi 60 milioane de dolari şi 32 de Ha de pământ în centrul capitalei cu 2,5 milioane.

Întrebat de Lorena dacă suma tranzacţiei nu este prea mică, şi nu îl pune în gardă, premierul a declarat că sarcina lui este să vadă dacă s-a urmărit buchia legii. De asemenea, nici despre faptul că directorul actual al Tracom-ului este Vitalie Vrabie, fost ministru al apărării şi personaj de frunte din PD, premierul nu ştia nimic.

Interesant, ce la făcut totuşi pe prim ministrul nostru Vlad Filat să renunţe la atenţia acordată anterior Uzinei de Tractoare din Chişinău? Poate el totuşi nu acolo caută atacurile de tip raider şi alte acţiuni care nimicesc ţara şi economia?

Bercaru Sergiu

0