626

Cui îi va săpa groapa Plahotniuc? // NEGRU


Partidul Democrat se va reforma. Decizia a fost luată sâmbăta trecută, în cadrul Consiliului Politic Executiv. A fost format un grup de lucru care se va ocupa de reforma partidului. Grupul va fi condus de Vlad Plahotniuc. Scopul reformei – modernizarea partidului, updatarea sa, dacă e să folosim un neologism de ultimă oră.

Iniţiativa este lăudabilă, căci, după cum s-a mai spus, majoritatea partidelor noastre funcţionează ca nişte SRL-uri sau ca nişte colhozuri, dacă vreţi, organele de conducere având menirea să legitimeze deciziile, uneori arbitrare, egoiste, dubioase, ale liderilor de partid.

De fapt, este vorba despre „tradiţionalele” forme fără fond în domeniul politic. În cazul dat, grupul lui Plahotniuc ar trebui să asigure ca toate structurile PD să funcţioneze în strictă conformitate cu statutul partidului. Nici mai mult, nici mai puţin. Ceea ce înseamnă că se cer schimbări nu atât organizaţionale, cât conceptuale, de „principii şi valori”, ca fiecare membru să poată influenţa deciziile partidului, să poată accede la funcţii de conducere, ca în cadrul formaţiunii să existe o concurenţă reală, nu numai declarativă, între aspiranţii la gloria politică.

Dacă acesta va fi scopul grupului condus de Plahotniuc, ar trebui să ne aşteptăm că, după efectuarea reformei, va putea fi pusă în discuţie şi conducerea partidului, inclusiv persoana sa. Dacă se vor limita doar la nişte modificări de structură organizaţională, la nişte metode noi de propagandă, de lucru cu alegătorii, aceasta nu le va cere prea mare efort, căci nu determină în mod neapărat şi o schimbare de conţinut în funcţionarea partidului. E puţin probabil ca liderii PD să iubească democraţia mai tare decât propriile persoane, săpând o groapă în care ar putea să cadă vreunul dintre ei. Ca om de afaceri, dl Plahotniuc vrea să mărească randamentul investiţiilor în partid, ca la viitoarele alegeri parlamentare PD să obţină mai multe mandate, mai multe măcar decât PLDM, dacă nu şi PCRM. Însă aceasta va depinde nu numai de reforma partidului, dar şi de cine va fi lider. Pentru o bună parte a alegătorilor moldoveni doctrina contează mai puţin decât liderul formaţiunii.

Este însă potenţialul lui Lupu mai mare decât al lui Filat sau Voronin? Deocamdată, nu putem afirma aşa ceva. Liderul PD se manifestă uneori ca un politician care vrea să stea „în două luntri”, ca un rusofil care încearcă să pară şi prooccidental.

Oricum, reforma anunţată de PD este o veste bună. Constituirea mai multor partide cu adevărat democratice ar fi în folosul general. Partidele respective ar obţine un plus de eficienţă, de coeziune, de stabilitate. Totuşi în calea acestui proces există şi alte bariere. De multe ori poate fi pusă la îndoială chiar şi independenţa liderilor politici, la cheremul cărora se află partidele respective. Ei dictează, fiind la rândul lor nişte supuşi docili ai celor care îi plătesc. E o altă problemă legată de transparenţa finanţării, pe care însă nu o abordează nimeni. Faptul că dl Plahotniuc insistă asupra schimbării sistemului electoral, dar ignoră regulile de finanţare a partidelor, sugerează că e vorba mai curând despre urmărirea unor interese strict partinice, că se doreşte obţinerea unor avantaje determinate de volumul de resurse financiare aflate la dispoziţia sa. Limitarea donaţiilor individuale către concurenţii electorali, ca în alte ţări, ar limita şi influenţa „sacilor cu bani” asupra deciziilor politice.

Mai putem constata că astfel rivalitatea dintre Plahotniuc-Lupu, pe de o parte, şi Filat, pe de altă parte, ia forme noi, pozitive, depăşind cadrul parlamentar (civilizat) şi cel mediatic („sălbatic”). Reformarea, fie şi formală, îi va aduce PD un plus de imagine faţă de PLDM.

Chiar dacă pe anumite segmente ale procesului legislativ, ale politicii interne şi externe, se observă o coincidenţă de interese şi viziuni între PLDM şi PD, lupta continuă. Alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte îl avantajează în mod obiectiv pe Filat, dar şi Lupu a avut, în ultimele etape, câştig de imagine, când s-a desolidarizat de Ghimpu, renunţând la referendum. Pierzând bătălia, Lupu şi-a menţinut, cel puţin teoretic, şansele de câştigare a războiului.

Să vedem cum va răspunde Filat.


Nicolae Negru
 
JURNAL
0