636

În acest an, masa de Paşti vă va costa mai scump!

 

Se apropie Paştele, iar pieţele şi supermarket-urile din capitală au scos deja la raft produse tradiţionale pentru sărbători. Reporterul „apropo” a aflat preţurile şi îţi spune câţi bani trebuie să scoţi din buzunar pentru a te aproviziona cu toate cele necesare pentru masa de Paşte şi ce găseşti dacă în următoarele zile mergi la cumpărături.

 

Echipa “apropo” a căutat pentru tine decoraţiuni şi alimente pentru marea sărbătoare care se apropie. Deşi mai sunt aproape două săptămâni până la Paşte, magazinele s-au aprovizionat de câteva zile bune cu produse alimentare specifice sărbătorilor. În cazul în care doreşti să cumperi din timp condimente pentru drob, cozonaci, pască, vopsea pentru ouă sau carne de miel nu ar strica să dai o fugă până la piaţă pentru a-ţi calcula din timp bugetul.
Dacă vrei să-ţi faci de pe acum provizii, ar trebui să cumperi doar produse care nu se vor învechi sau chiar strica până pe 15 aprilie. Vopseaua de ouă, de exemplu, are un termen de valabilitate foarte mare, la fel şi condimentele pentru carne de oaie, miel sau drob. Cozonacii, în schimb, nu se vor păstra proaspeţi până la Paşte. Carnea însă poate fi cumpărată fără grijă căci, odată congelată, va rămâne proaspătă până la sărbători.

Carnea de miel, mai scumpă decât anul trecut

În pieţele din Capitală, preţul unei păscuţe variază între 30 şi 90 de lei, în dependenţă de dimensiunile şi ingredientele acesteia. Cozonacul este ceva mai ieftin şi costă între 15 şi 55 de lei. Pentru un pliculeţ de vopsea de ouă, gospodinele vor achita de la un leu până la cinci lei, în dependenţă de calitate şi cantitate. Dacă anul trecut, pentru zece ouă gospodinele au scos din buzunar de la şase până la nouă lei, în acest an le vor procura la preţul de 15 lei. Carnea de miel, care nu poate lipsi de pe masa de sărbătoare, s-a scumpit considerabil. Dacă anul trecut, la producător, carnea de miel în carcasă avea un preţ de 60 lei pe kilogram, anul acesta este cu 25 de procente mai mare, din cauza costului ridicat al furajelor. Producătorii sunt hotărâţi să nu cedeze preţul mai jos de 75 lei per kilogram, deoarece oferta de carne de miel este mică, iar perioada berbecuţilor este spre sfârşite. Preţul pentru berbecuţii de rasă este de circa 115-140 lei, în dependenţă de greutate.

2000 de lei pentru masa de Paşte

Dacă în perioada postului, cererea la legume şi fructe a fost destul de mare, pentru ziua de Paşte consumatorii sunt orientaţi deja spre produsele de origine animală. Preţul fructelor nu s-a schimbat cu mult faţă de cele din anii precedenţi. Un kilogram de banane, portocale sau lămâie poate fi cumpărat cu aproximativ 20 de lei, iar un kilogram de mandarine costă 30 de lei.
Majoritatea oamenilor care merg să-şi facă cumpărăturile în Piaţa Centrală din Capitală spun că vor cheltui între o mie şi două mii de lei pentru produsele de Paşti.

 

apropo

0