621

(video) Reportaj: În Moldova sunt circa o mie de copii care nu au avut niciodată acte de identitate

În Republica Moldova sunt persoane care au atins deja vârsta majoratului, însă nu au avut niciodată acte de identitate. Așa se întâmplă în cazul a circa o mie de copii din țară. Dreptul la identitate este frecvent încălcat copiilor abandonați, iar în consecință, ei nu pot beneficia nici de asistență medicală, nici de studii și nici de protecție socială din partea statului. 

Conform informațiilor Serviciului de Stare Civilă, în fiecare an sunt identificați aproape 500 de copii fără documente. Despre aceasta se vorbește într-un reportaj realizat de jurnalista Natalia Ghilașcu. 

Responsabilitatea de a perfecta actele copiilor abandonați revine instituțiilor rezidențiale, însă procesul durează mult și este unul anevoios. În asemenea cazuri autoritățile au lăsat în umbră prevederile Convenției ONU privind Drepturile Copilului. Documentul indică faptul că „fiecare copil are, prin naștere, dreptul la un nume și dreptul de a dobândi o cetățenie, dreptul de a-și cunoaște părinții și de a fi crescut de aceștia”.

Potrivit unui raport Promo-Lex, aproximativ 50 de copii din fiecare raion nu au acte de identitate. Totodată, sunt tineri care au câte 20 de ani și nu au fost niciodată documentați. Din aceste motive, tinerii nu au posibilitatea să-și continue studiile, nici să se angajeze în câmpul muncii. În unele raioane sunt de la 10 până la 200 de copii fără acte de identitate, iar lucrurile nu par a se mișca din loc. Directorii instituțiilor de învățământ să ignore acest aspect când asemenea copii le pășesc pragul.


Acest reportaj este realizat de Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.
 
Sursa: UNIMEDIA


0