610

Chirtoacă către comuniștii din CMC: „Cu voi am însurit înainte de vreme”

Bugetul municipiului Chișinău pentru 2012 a fost aprobat astăzi, 21 februarie, în prima lectură cu votul fracțiunilor AIE și a grupului socialiștilor. Comuniștii s-au abținut de la vot, însă nu au ezitat să critice proiectul și să-l învinuiască pe primarul Dorin Chirtoacă de toate relele.

Consilierul comunist Vitalie Sacară a afirmat că bugetul Capitalei pentru anul viitor poate să fie mult mai mare și că acesta nu ar trebui să crească pe seama locuitorilor Capitalei, care să fie nevoiți să achite impozite majorate și taxe suplimentare, dar să fie găsite surse alternative - privatizări de terenuri, dări în arendă, etc. Potrivit acestuia, chișinăuienii nu au parte de salarii decente, taxele din școli cresc, spitatele sunt într-o stare dezastruoasă, iar municipalitatea în loc să aloce bani pentru dezvoltarea orașului, resursele sunt împărțite și irosite pe lucrări curente și fără de nicio perspectivă.
 
Acesta a fost susținut și de colegul său de fracțiune, Valerii Pavlov, care a menționat că în fiecare an se întârzie cu aprobarea bugetului municipal, care potrivit lui ar trebui să fie aprobat în ambele lecturi până la finele anului. „De când a venit dl. Chirtoacă, bugetul municipal nu este aprobat în termen. Este ceva cronic deja. Acest proiect lasă mult de dorit”, a punctat comunistul.

„De ce faceți dvs. isterie? Pe cine mai vreți să mințiți? Nu merge lucrul ăsta oameni buni.  Eu vreau să vorbim serios despre problemele orașului. Eu și așa, în patru ani cu voi, am însurit înainte de vreme”, s-a plâns Chirtoacă.

După lungi dispute, proiectul bugetului pentru 2012 a fost aprobat în prima  lectură. Veniturile bugetului municipal se estimează la suma de circa  2,39 miliarde lei, iar cheltuielile pe anul 2012 se preconizează că vor creşte până la aproximativ 2,61 miliarde lei. Astfel, anul acesta deficitul bugetar al municipiului Chişinău va fi în sumă de 212 milioane de lei. Acesta urmează să fie acoperit din mijloacele de vânzare şi privatizare a patrimoniului public şi a împrumuturilor acordate de organizaţiile financiare externe.

Din totalul cheltuielilor, cele de ordin social deţin o cotă de 54%. Pentru domeniul învățământului au fost alocați 1,1 miliarde de lei, poliţiei municipale - 121 de milioane de lei, reparația drumurilor - 159 de milioane de lei,  asistenţa socială - 131 de milioane de lei. Totodată, bugetul pentru 2012 prevede acoperirea a 80 la sută din bugetele suburbiilor municipiului Chișinău. 
 
unimedia.md

0