715

Traficul care omoară cămilele






 Cămilele oprite în noiembrie în Vama Albiţa (România) mai sunt găzduite de Grădina Zoologică din Chişinău. Între timp, angajaţii menajeriei au aflat că mai multe femele sunt gestante după ce una dintre ele, extenuată şi bolnavă, a pierdut puiul. La sfârşit de decembrie, aceasta a pierit.


Cele 20 de cămile, 19 femele şi un mascul, erau transportate din Rusia (Kalmukia) în Bulgaria. La vama Albiţa, din cauza unor acte ce nu corespundeau normelor UE, proprietarului, un circ din Sofia, i-a fost interzisă transportarea cămilelor în UE. Cămilele rămase blocate în vamă timp de două săptămâni, după o altă săptămână de drum, au fost găzduite de Grădina Zoologică din Chişinău.


O cămilă a pierit


Deşi rezistente la foame şi sete, cămilele au ajuns la Chişinău deshidratate, extenuate de lipsa mişcării şi murdăria acumulată în camion. Două zile au încercat angajaţii zooparcului să le scoată din camion, animalele nu se puteau ţine pe picioare. Când le-au coborât, ne spune Nadejda Olievschi, şefa secţiei Animale Copitate, una din cămile a băut 120 litri de apă. Aceeaşi cămilă a pierdut la scurt timp puiul, care avea vreo şapte luni de gestaţie. Era plină de răni la picioare, fiindcă a fost călcată de celelalte animale în camion. Din cauza murdăriei, rănile s-au infectat, aşa încât cu tot efortul specialiştilor de la zoo, cămila nu a rezistat, iar la sfârşit de decembrie a pierit.
 

Mai multe femele sunt gestante


Angajaţii Grădinei Zoologice nu au fost informaţi de către proprietari despre starea cămilelor, câte sunt gestante şi în câte luni. Aşa cum nu au experienţă cu astfel de animale, pot doar presupune. Din cele cinci care par a fi gestante, una ar putea făta prin februarie. S-ar putea însă ca toate cămilele să fie gestante. Până proprietarii animalelor îşi rezolvă problemele cu actele, angajaţii Grădinei Zoologice le îngrijesc şi le supraveghează atent, uite-uite că vom vedea şi noi un pui de cămilă.


Acum sau după ce vor făta, pentru cămilele gestante, o altă călătorie ar putea fi dăunătoare, crede Nadejda Olievschi. Totuşi decizia de a le porni sau nu din nou la drum în starea asta aparţine proprietarilor. Aceştia, crede ea, după ce vor rezolva problemele cu actele, vor porni imediat la drum.


Caseta: Zilnic, cele 19 cămile consumă 280 kg de fân. Deşi au încercat să le hrănească şi cu legume, ovăz şi tărâţă, îngrijitorii cămilelor spun că acestea nu mănâncă nimic din toate aceste bunătăţi preferate de toate celelalte animale. Cheltuielile pentru întreţinerea cămilelor vor fi achitate, conform contractului dintre cele două părţi, la sfârşitul aflării lor la zooparcul Chişinău.


Se pare că traficul de cămile din Rusia spre Bulgaria s-a intensificat în ultimii ani. Deşi în urma acestuia mai multe cămile au pierit, comercianţii nu renunţă la această afacere din cauza că animalele sunt căutate de circuri şi zooparcuri.


Preţul total al cămilelor aflate la Chişinău este de aproximativ 30.000 euro, asta în timp ce la cel mai mare târg anual de cămile din Pushkar, India, o cămilă sănătoasă se vinde cu 5000 de dolari. Preţul este atât de mare deoarece cămila este mijlocul cel mai important şi rezistent de circulaţie în deşert. O cămilă poate rezista o lună fără mâncare şi aproximativ două săptămâni fără apă.
 
jurnal

0