617

Moldova rămâne o ţară parţial liberă


Batem pasul pe loc. Moldova rămâne, în continuare, un stat parţial liber. Totodată, ţara noastră depăşeşte statele din spaţiul CSI la capitolul respectarea libertăţilor politice şi civice de care se bucură cetăţeni. Concluzia aparţine organizaţiei "Freedom House". 
 
Potrivit Freedom House, în comparaţie cu anul trecut, situaţia din ţara noastră nu s-a schimbat, deşi Moldova are un scor un pic mai bun decât alte două foste republici sovietice, Ucraina şi Georgia, care, la fel sunt parţial libere. În schimb, regiunea din stânga Nistrului, calificată drept un teritoriu în dispută, nu este liberă. 
 
Protestele care au afectat Rusia după scrutinul parlamentar "marcat de fraude au reamintit că niciun regim autoritar, oricât de sofisticate ar fi metodele sale, nu este imun la schimbare", se spune în raportul "Freedom House". Când vine vorba de Europa centrală şi de est, două ţări considerate exemple de democraţie în regiune, Ungaria şi Ucraina, au fost trecute din categoria statelor libere la cele parţial libere. În privinţa Ucrainei, organizaţia americană menţionează procesul fostului premier, Iulia TImoşenko, care ar fi unul politic.  


În ce priveşte situaţia din lume, organizaţia americană subliniază  fenomenul primăverii arabe şi menţionează potenţialul democratic din Orientul Mijlociu, după prăbuşirea mai multor dictaturi în această regiune. Revoltele înregistrate în ţările arabe în ultimul an constituie cea mai semnificativă provocare la adresa regimurilor autoritare după înlăturarea regimurilor comuniste de tip sovietic.  


Raportul "Freedom House" arată că, în prezent, în lume sunt 87 de state libere, faţă de 89 în 2010, 60 sunt parţial libere şi în 47 nu sunt respectate libertăţile politice şi civile. Organizaţia prezintă astfel de rapoarte în fiecare an.
 
point.md
0