880

Perspectivele agricultorilor în 2012


   

Anul care a început, de fapt ca şi majoritatea celorlalţi, îi pune la grea încercare pe agricultori atât din punct de vedere climacteric cât şi a poverii fiscale. Natura şi statul vin cu propriile lor legi la care agricultorul e obligat să facă faţă. În caz contrar va rămâne păgubit.


Dacă vorbim de aspectul climateric, la moment avem premize nu tocmai favorabile pentru anul agricol, însă este prematur să facem nişte concluzii deoarece depinde mult cum vor fi lunile ianuarie şi februarie.


Ce recoltă vom avea în acest an?


La ora actuală există deficit de umiditate în sol. Putem spune cu certitudine că nu v-om avea rapiţă în 2012. Ceea ce ţine de culturile de toamnă, grâu sau orz, depinde de stratul de zăpadă şi precipitaţiile din lunile ianuarie şi februarie.

În noiembrie nu au căzut, practic, precipitaţii şi aceasta a avut un impact negativ asupra dezvoltării culturilor de toamnă. Tot în noiembrie a fost pierdută rapiţa fiindcă toate culturile au fost semănate pe uscat. Cu toate acestea, dacă vor cade precipitaţii iar temperaturile nu vor scădea mai jos de -20°C, recolta nu va coborî sub nivelul mediu.


Ce să cultivăm?


Culturile tradiţionale de câmp cum ar fi culturile cerealiere (grâu, orz, porumb)asigură securitatea alimentară iar culturile tehnice (floarea soarelui, rapiţa, sfecla de zahăr, soia), asigură în mare parte profit.


Totuşi, cele mai profitafile sunt culturile cu valoare adăugată înaltă: fructe, struguri(soiuri de masă) şi legume. Culturile de câmp au avut un trend diferit pe parcursul ultimilor 10 ani şi fluctuaţia lor era foarte mare pe când la culturile cu valoare adăugată înaltă este un preţ şi cerere stabilă cu tendinţă spre creştere.
 
jurnal

0