769

11 domnitori români vin la Cricova

Până în luna august 2012 în orașul Cricova, localitate din componența municipiului Chișinău, va fi instalat un ansamblu format din 11 monumente ale domnitorilor români.
Valentin Guțan, primarul orașului Cricova, a comunicat pentru HotNews.md, că acest ansamblu de monumente fi ridicat cu sprijinul mai multor consilii județene din România  și va fi un complex unical în Republica Moldova.

Sprijinul pentru acest proiect l-a confirmat ieri Constantin Simirad, președintele Consiliului Județean Iași, care a spus pentru Karadeniz Press că 10 consilii județene din România vor finanța lucrările de construcție a ansamblului de monumente. Potrivit lui Simirad, valoarea totala a proiectului este de aproape 80.000 euro.

„Am contactat mai multi presedinti de consilii judetene din tara care si-au luat angajamentul de a finanta cate un bust si soclul aferent, fiind vorba de 11 domnitori. Fiecare monument va costa in jur de 30.000 lei, iar eu am propus ca aceeasi scoala de sculptura sa faca lucrarile, respectiv Uniunea Artistilor Plastici”, a mai declarat seful CJ Iasi, Constantin Simirad, citat de Karadeniz Press.

Potrivit acestuia, vor fi realizate busturi in memoria lui Alexandru cel Bun (CJ Vaslui), Alexandru Ioan Cuza (CJ Iasi), Dimitrie Cantemir (CJ Suceava), Petru Rares (CJ Neamt), Vlad tepes (sector 4 Bucuresti), Mihai Viteazul (CJ Timisoara), Mircea cel Batran (CJ Buzau), Vasile Lupu (CJ Botosani), Tudor Vladimirescu (CJ Galati) si Alexandru Lapuseanu (CJ Bacau). Bustul lui Stefan cel Mare, care va ocupa un punct central al gradinii publice din Cricova, va fi finantat de consiliile judetene din Iasi si Suceava.

hotnews
0