1812

Bișniță imobiliară pe străzile din Chişinău, cu prostituate all inclusive

 
Fără a plăti impozite şi a-şi declara veniturile la Fisc, afaceriştii din Capitală bat ofertele hoteliere prin preţurile mici, dotările moderne din apartamente şi femeile uşoare puse la dispoziţia clienţilor. Muşterii vizaţi sunt, cu precădere, străinii, care sunt dispuşi să scoată din buzunar bani grei pentru o oră de plăceri carnale.

„Dau în chirie apartament cu o cameră pe oră, pe zi, complet mobilat, modern, cu toate utilităţile. Cablu TV, internet, frigider, maşină de spălat. Totul pentru confortul dumneavoastră". Aşa sună un anunţ imobiliar în Chişinău. Pe site-urile de mică publicitate găseşti cu miile. Ofertele sunt pentru toate gusturile şi în toate locaţiile posibile. Bani să ai. Şi un dram de fler negustoresc.

Dintre toate anunţurile postate pe panou-web de anunturi, primul care mi-a făcut cu ochiul a fost pentru un apartament cu trei camere, la etajul patru al unui bloc de la intersecţia străzilor Puşkin şi Cosmonauţilor. După o discuţie sumară cu persoana de contact, am ajuns la adresa din aviz. Chiar din stradă am fost întâmpinat de Natalia, o femeie drăguţă, de până în 30 de ani, care m-a invitat sus să văd imobilul.
 
În timp ce pregăteşte o cafea, îmi spune că este director la mai multe laboratoare medicale din ţară, dar se ocupă şi de mica afacere imobiliară la negru. Apartamentul costă 30 de euro pe zi. Cele trei camere promovate în anunţ sunt spaţioase şi în fiecare găseşti câte un pat de dimensiuni generoase.

Dacă baţi palma cu ea, ai la dispoziţie internet wi-fi, televizor cu 100 de canale, aer condiţionat şi o bucătărie complet utilată. Fără contract sau alte complicaţii. Pentru servicii extra, plăteşti în plus. Vrei cămăşile şi pantalonii călcaţi la dungă chiar de ea, mai scoţi din buzunar 50 de lei. Vrei o prostituată, Natalia îţi găseşte. Două, să ai de unde alege. „Sunt prostitutşili patronului. Sofia a mai fost aici. Are 19 ani, e blondă, simpatică. Costă 150 de euro pe oră, dar face tot. Dacă nu vă înţelegeţi cu ea, vă dau alta", ne spune Natalia, bucuroasă de aşa oaspeţi cu dare de mână.

Afacere de familie

Cu Sofia nu ne-am înţeles asupra serviciilor dorite. În schimb, Cristina, cealaltă damă de ocazie e gata să ofere serviciile all inclusive la mini-sejurul de apartament. Spre deosebire de Sofia, n-a mai prestat pentru străini în imobilul cu „eurodotări" de pe strada Puşkin. Însă cunoaşte adresa. E brunetă, vopsită, şi are sâni micuţi. Are 24 de ani şi ştie ce vrea de la viaţă. „Dacă doriţi mai mult, e 100 de euro prima oră şi apoi celelalte câte 50", decretează scurt Cristina.

Un alt anunţ, o altă adresă: strada Bogdan Voievod, în sectorul Râşcani. Aici, bişniţa imobiliară nu implică servicii suplimentare. Cel mult un contract formal, drept „poliţă de asigurare" pentru eventualele stricăciuni lăsate de client. Aici am fost aşteptat de o tânără cu bărbat la serviciu şi doi copii acasă. Ea, aparent, e casnică. În realitate, Nadejda închiriază străinilor cele trei apartamente ale familiei.

„Moldovenii nu-mi convin, că gătesc în casă. Mai mult vin italieni şi iau câte două-trei zile. Chiar pentru săptămâna viitoare am trei clienţi, pe care nu ştiu cum am să-i împart", spune agentul imobiliar de ocazie. Costă 30 de euro pe zi şi camerele sunt modern aranjate. Nădejdea câştigă. Statul pierde. În fiecare zi.

Concurenţă neloială pe piaţa hotelieră

Numărul mare al ofertanţilor de locuinţe închiriate la negru are un impact negativ asupra afacerilor hoteliere din Chişinău. În primul rând, datorită unei evidente concurenţe neloiale şi, apoi, din cauza efectului de suprimare a oricăror standarde de calitate a serviciilor locale de cazare.

„Fuga de impozit implică destabilizarea preţurilor pe această piaţă. Într-o vreme, se plătea o taxă în bază de patentă, pentru cazarea unui număr mai mare de şapte oameni. Singurul prejudiciu constă în calitatea serviciilor, ceea ce atinge un punct sensibil privind ospitalitatea moldovenilor", afirmă Viorel Miron, expert în domeniul turismului. Totodată, el menţionează că o alternativă viabilă ar fi gruparea micilor afacerişti imobiliari în asociaţii dedicate acestor structuri de cazare.

Specialistul mai spune că închirierea propriilor locuinţe ar putea fi o afacere benefică în oraşele mici şi în spaţiul rural, însă niciodată acolo unde piaţa hotelieră e cât de cât organizată, cum este cazul Chişinăului.
Fiscul închide ochii, Poliţia caută bordeluri

Câtă vreme statul pierde bani grei de la afaceriştii cu apartamente, bişniţa imobiliară e în floare pe străzile din Chişinău. Deşi sunt conştienţi de faptul că mafia apartamentelor la negru există, funcţionarii de la Fisc refuză să vorbească despre amenzile pe care le-au aplicat în aceste cazuri de fraudă, pe parcursul anului trecut.

„După Codul Contravenţional, dacă depistăm astfel de situaţii, putem cere un impozit de 18% din venitul înregistrat de contravenient, la care se adaugă o amendă între 30 şi 100% din venitul calculat de noi şi o penalitate de 0,03% pe zi. Oamenii care au desfăşurat asemenea activităţi în 2011 îşi pot înregistra afacerile până la data de 31 martie. Dar dacă achită impozitul de bază Fiscul nu are întrebări", spune Octavian Covaş, şeful secţiei Analiza Riscurilor de Fraudă a Serviciului Fiscal de Stat.

Pe de altă parte, nici Poliţia nu poate interveni în cazul locuinţelor închiriate cu ora sau cu ziua, la negru. Decât, cel mult, să îndrume bişniţarul imobiliar să-şi legalizeze afacerea cu apartamente de ocazie. În cazul în care cel care oferă în chirie imobilul intermediază şi servicii de prostituţie, acesta riscă dosar penal, cu o amendă între 4.000 şi 16.000 de lei sau până la cinci ani de închisoare.
 
adevarul

0