1038

Apocalipsa 2012 - lamuriri, predictii si explicatiile unui renumit profesor german



 
Conform calendarului Maya, in 2012 ar trebui sa ne confruntam cu sfarsitul lumii. Astfel de asteptari sunt in crestere in mai toate culturile lumii. Scenariu optimist: in acest moment, nu este prevazut un cataclism care sa provoace sfarsitul omenirii.


Oamenii au crezut, dintotdeauna, ca sfarsitul lumii va fi provocat de un cataclism natural, conform profesorului neuropsiholog Thomas Gruter. Pe primul loc, in cadrul acestor cataclisme, sunt dezastrele naturale, eruptiile vulcanice si inundatiile majore, scrie Deutsche Welle.


Grutter subliniaza ca apocalipsa a fost intotdeauna o tema preponderenta pentru arta si literatura - prima data, folosita in sens religios, apoi si in context secular. Este important de subliniat faptul ca, in crestinism, sfarsitul lumii este asociat cu mantuirea, cei rai vor fi pedepsiti, iar cei buni recompensati cu un loc caldut, undeva in Rai.

Conform lui Gruter, exista diferite scenarii pentru sfarsitul lumii. Unul dintre ele vorbeste despre sfarsitul omenirii, despre disparitia civilizatiei umane. Altul, despre catastrofe precum cele de la Cernobil sau Fukushima. El spune, insa, ca astfel de catastrofe nu pot conduce la disparitia totala a omenirii, ci doar la contaminarea masiva a solului si aerului.


Potrivit lui Gruter, sfarsitul civilizatiei noastre ar putea fi determinat de disparitia resurselor, a materiilor prime, sau de supraincalzirea planetei, cu care nu s-ar putea lupta, indiferent de progresele tehnologice ale omului. Cresterea nivelului marii si oceanelor, avand drept urmare aparitia unor valuri mari de 10 metri, ar putea distruge civilizatia noastra. Cu toate acestea, omenirea va continua sa existe. "De fapt, in acest moment, nu se intrevede o catastrofa care ar putea eradica umanitatea", spune Gruter.


Omul de stiinta atrage atentia ca dezastrele majore au fost mereu subiecte populare ale literaturii si cinematografiei. Conform lui, acest fapt se datoreaza fiorului de groaza care ne stapaneste gandindu-ne la acest lucru, precum si complexului de vinovatie si pocainta.


De multe ori, romanele si filmele moderne trateaza tema poluarii globale sau riscul unui razboi biologic, atomic sau chimic. Gruter spune ca aceasta literatura si filmele incadrate in tipologia mentionata ii arata omului, ca intr-o oglinda, propriile greselile.
 
hotnews
0