1289

A fost descoperit un sigiliu sacru de 2000 de ani

 Templul din Ierusalim ascunde multe taine și artefacte istorice ce așteaptă arheologii să le descopere, însă accesul în templul este interzis pentru orice fel de cercetări arheologic fiind considerat loc sfânt atât de populaţia musulmană, cât şi cea de religie mozaică.


Cu toate aceste interziceri arheologii fac descoperiri senzaționale pe lângă templul, în situri din apropiere.
O echipă de arheologi israelieni a descoperit un sigiliu rar, din argilă, ce pare să fi fost folosit în cadrul ritualurilor religioase ce aveau loc în Templul lui Irod (cel de-al Doilea Templu al Ierusalimului) acum 2.000 de ani.
Sigiliul a fost descoperit în apropierea Zidului de Vest din Oraşul Vechi al Ierusalimului şi este de dimensiunile unei monede. Pe sigiliu sunt înscrise două cuvinte în aramaică, care înseamnă "pur pentru Dumnezeu".
Arheologul Ronny Reich de la Universitatea din Haifa a declarat că este singurul sigiliu de acest tip care a fost descoperit până acum, reprezentând un artefact unic, ce oferă indicii despre practicile religioase ce aveau loc la Templu.


Reich afirmă că sigiliul a fost folosit, cel mai probabil, în ceremoniilor religioase. Acesta era aplicat pe obiectele care urmau să fie folosite în ritualurile religioase, marcându-le ca "pure". Specialistul a estimat că sigiliul poate data din anul 1 î.e.n. până în anul 70 e.n., când soldaţii romani au distrus Templul.


Templul din Ierusalim a fost dărâmat de două ori: prima oara pe timpul lui Nabucodonosor și a doua oară pe vremea lui Titus. Numele lui este Beit Hamiclas și pentru reclădirea lor evreii religioși se roagă în fiecare zi.
Impresionant este însă cât au jelit dărâmarea lui. Au făcut-o risipiți fiind și chiar în vremurile când Ierusalimul le era închis și interzis, în singura zi în care li se deschideau porțile lui, intrau să-și plângă Templul dărâmat. Au făcut-o pe pământ străin, oriunde au trăit fiindcă au păstrat durerea vie.
Câte taine ascunde Templul și când vor fi descoperite, timpul le va arăta.
 
social m

0