1370

Vitaminele și funcțiile lor

 Vitaminele pătrund în corpul uman în primul rând prin alimentație și determină producerea de energie, dezvoltarea celulară, funcționarea sistemului nervos, dezvoltarea musculaturii și a structurii osoase, bună funcționare și organelor interne și chiar starea noastră psihică.
Vitaminele se găsesc în stare naturală în majoritatea legumelor și fructelor, în lactate, ouă, cereale, și în anumite specii de plante medicinale. Cu toate acestea, nu arareori, apar cazuri de carențe de vitamine sau dimpotrivă, hipervitaminoze, factorii principali în apariția acestora fiind erorile de alimentație sau excesul în utilizarea unor vitamine sintetice.
 
Ca urmare a artificializării hranei, aceste substanțe vitale, vitaminele, nu sunt preluate în cantități adecvate din alimentație, de aceea în Occident a avut loc o adevarată explozie a producției de suplimente de vitamine și minerale.
 
În mod normal, simpla consumare a unor alimente bogate în vitamine ar aduce în organism cantitatea de vitamine necesară unui organism sănătos. Lucrurile nu sunt însă atat de simple, pentru că în ultimul timp tot mai mulți dintre noi avem o alimentație greșită: în mare măsura, hrana prelucrată termic sau chimic, legume și fructe modificate genetic, semipreparate și conserve.
 
O astfel de alimentație duce, firește, la carențe vitaminice și la apariția frecventă a bolilor degenerative și metabolice. A devenit necesară o nouă sursă de vitamine pentru organism, iar comoditatea și ritmul de viață accelerat au condus la producția micilor pastile sau casete cu suplimente de vitamine, cu care se poate compensa, printr-un efort minim, deficitul de substanțe atât de necesare corpului.
 
Trebuie să știm că nu toate suplimentele alimentare care conțin extracte din plante, vitamine, minerale sau aminoacizi, sunt naturale și tocmai de aceea administrarea lor trebuie să fie făcută cu prudență, și numai în cazuri de stringență necesitate.
 
Un alt aspect mai puțin luat în seamă este acela că foarte multe dintre alimentele pe care le cumpăram în mod curent sunt îmbogățite cu vitamine, în mare măsură sintetice. Printre acestea sunt: margarina (produs sintetic care, daca nu ar fi îmbogățit cu vitamine, ar genera numeroase tulburări, printre care xeroftalmie), orezul alb (înainte de decorticare este bogat în vitamina B, după decorticare se impregnează cu o soluție de vitamina B), fulgii de cereale (cu adaosuri de vitamina A), produsele din fructe, zaharul cristalizat, ceaiul negru etc.
 
Un consumator împătimit al unor astfel de alimente poate să ajungă cu ușurință la hipervitaminoză, fără ca măcar să știe de ce se confruntă cu simptome neplăcute! Cu atât mai mult este necesar ca preparatele farmaceutice vitaminizante și concentratele de vitamine să fie folosite numai la recomandarea expresă a medicului curant, în special în deficiențele acute de vitamine sau în cazul unor afecțiuni în care este necesar un aport masiv al unor vitamine.
 
Hipervitaminoza are și un pol opus: carența vitaminică. Aceasta este stimulata de consumul frecvent al băuturilor alcoolice, tutunului, cafelei și zahărului – “alimente” care nu fac altceva decât să epuizeze treptat resursele vitale și rezervele nutritive ale organismului.
 
Nutritioniștii recomandă preluarea vitaminelor direct din alimentele naturale, pentru că aici, vitaminele se află întotdeauna în “compania” altor substanțe vitale, cu care actionează sinergic, ceea ce face ca ele să fie perfect asimilabile și compatibile cu organismul uman.
 
Rareori apare o hipervitaminoză datorată consumului de morcovi sau de tărâțe de grâu, dar există dezechilibre create de vitaminele sintetice sau de alimentele îmbogățite cu vitamine. Din aceste motive, din alimentația noastră nu trebuie să lipsească alimentele vii, fructe și legume, uleiurile vegetale obținut prin presare la rece (de floarea soarelui și măsline), gălbenușul de ou, polenul apicol, cerealele integrale, lactatele proaspete, plantele medicinale bogate în substanțe nutritive etc. În tabelul următor sunt prezentate alimentele cele mai bogate în vitamine, care trebuie să fie prezente în alimentația fiecărui om.
 
Atenție, toate vitaminele luate în doze mari zilnic, timp îndelungat (mai ales cele sintetice), pot duce la apariția hipervitaminozelor. O excepție o constituie vitamina C care nu se acumulează în corp, dar care, consumată in mod abuziv, conduce la litiaza renală.
 
social.moldova
 
0