2167

Milioane de lei spălate la fabrica de cărămidă

 
Întreprinderea din satul Chirca, raionul Anenii Noi, a fost folosită în anii 2006-2011 în diverse scheme de evaziune fiscală.După o serie de tranzacţii dubioase şi acumularea unor datorii de 58 de milioane de lei, firma este acum în pragul falimentului.

Zilele trecute, zeci de angajaţi ai Fabricii de cărămidă din satul Chirca, Anenii Noi, care aparţine SA Anchir, au ieşit la protest, cerând plata salariilor restante de doi ani şi restabilirea activităţii întreprinderii.

Mai mult, a ieşit să protesteze până şi administraţia, care susţine că, de fapt, ar fi vorba de un atac de tip raider şi că cineva ar vrea să preia fabrica cu sprijinul autorităţilor statului. „Ţinând cont de tot ce se petrece pe parcursul a doi ani de zile, credem că este o tentativă clasică de a falimenta întreprinderea şi de a pune mâna pe ea, pusă la cale de persoane influente", afirmă Vladimir Hadjiu, directorul fabricii de cărămidă.

În acelaşi timp, întreprinderea a acumulat datorii de circa 58 de milioane de lei, iar creditorii s-au săturat să mai aştepte banii. Aşa că au cerut în instanţă plata datoriilor, iar în scurt timp ar putea fi iniţiată şi procedura de insolvenţă, ceea ce va însemna vânzarea activelor fabricii.

Procuratura Generală a iniţiat şi o anchetă penală pe numele factorilor de decizie din administraţia SA Anchir pentru abuz în serviciu cu urmări grave.

Procurorii au stabilit că în anii 2006-2011, compania Anchir s-a folosit pe larg de serviciile a zeci de „firme-fantome sau delicvente" pentru efectuarea unor tranzacţii de vânzare-cumpărare de servicii şi marfă.

Banii din credite, la firme-fantomă

Astfel, în 2008 Anchir a contractat două împrumuturi în valoare totală de 35 de milioane de lei de la Banca de Economii. O mare parte din aceşti bani, în loc să fie folosiţi la dezvoltarea întreprinderii, au ajuns în conturile unor firme-fantomă, arată un raport de audit. De exemplu 1,4 milioane de lei au fost transferaţi în conturile Metcojalex, MIP Construct şi Eskin Construct, pentru diverse mărfuri, conform actelor. Banii ajunşi la Metcojalex şi Eskin Construct au fost transferaţi ulterior în conturile firmelor Vozagromar şi MIP Construct. În final, mijloacele intrate în conturile MIP Construct erau ridicate în numerar sau ajungeau la firma offshore Bryner LLP.

În scheme figurează şi compania Cristranscom, ce aparţine lui Sergiu Rapcea, consilier raional la Anenii Noi. Acesta susţine însă că a avut tranzacţii legale cu Anchir - a procurat cărămidă. „Au fost controale de la Fisc şi au arătat că n-am admis încălcări", susţine Sergiu Rapcea.

În afară de Banca de Economii, fabrica are datorii de peste patru milioane de lei faţă de Ialoveni-gaz, de circa trei milioane faţă de buget, de 2,5 milioane faţă de angajaţi.

Încălcări în lanţ

Controalele efectuate de ecologişti au constatat că SA Anchir a provocat prejudicii de 20 de milioane de lei, în urma extragerii ilicite de substanţe minerale utile. Totodată, o parte din documentele de evidenţă contabilă ale întreprinderii s-au pierdut.
 
adevarul

0