515

Uniunea Europeană nu ne vrea fără preşedinte

 

Faptul că Moldova nu are preşedinte este un impediment în dezvoltarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Consiliul Europei. Acest lucru a fost declarat de către coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, veniţi la Chişinău pentru a doua oară în acest an.
 
De asemenea, europenii au reiterat că trecerea la etapa de post-monitorizare este imposibilă. Până atunci, autorităţile republicii nu trebuie să spere la începerea negocierilor privind statutul de membru asociat în UE.


"Constatăm că în Moldova persistă criza politică generată de nealegerea preşedintelui. De aceea, în primul rând, trebuie depăşită această criză şi asigurată funcţionalitatea instituţiilor puterii de stat, conform Constituţiei. De asemenea, să fie realizate reformele necesare", a menţionat coraportorul APCE pentru Moldova Lise Kristofersen.


De aceeaşi părere este şi coraportorul APCE pentru Moldova Petr Vah. Acesta a declarat că în primul rând, este vorba despre reforme în domeniile drepturilor omului şi democratizării instituţiilor puterii de stat."Să se realizeze reforma sisitemului juridic, care trebuie să devină mai eficientă, precum şi aprobarea legii împotriva discriminării. Este un complex de probleme".

Menţinerea Moldovei sub monitorizare ar putea afecta perspectivele de integrare europeană, spune, la rândul său, preşedintele interimar, Marian Lupu. Asta deoarece, fără a trece la următoarea etapă, este imposibil de a semna acordul privind statutul de membru asociat al Uniunii Europene pentru Moldova. 

"Mai devreme sau mai târziu, Bruxellul va cere ca Moldova să să treacă la o altă etapă, iar aceasta va fi condiţia pentru un dialog mai apropiat", a spus preşedintele interimar Marian Lupu.
Ţara noastră se află sub monitorizarea Consiliului Europei din 1998. În această perioadă, reprezentanţii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au vizitat Moldova de 26 de ori. Următorul raport despre situaţia în Moldova va fi prezentat la mijlocul anului viitor.
 
 
Publika

0