554

SCENARIU: Filat – Preşedinte, iar Lupu – Prim-ministru

 
Anatol Ţăranu, directorul Centrului “Politicon”, a prezentat  astăzi trei scenarii posibile care ar putea duce la evitarea alegerilor parlamentare anticipate.
 
Analistul a spus că primul scenariu, care este şi cel mai probabil, este ca liderul PDM, Marian Lupus, să fie ales în funcţia de şef al statului.
 
“Aceasta se poate întîmpla doar cu condţia că Marian Lupu va fi susţinut de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. În această situaţie,  PLDM, condus de Vlad Filat, numai dacă nu este infantil politic, îşi va retrage susţinerea pentru Marian Lupu. Votarea liderului PDM cu susţinerea PCRM şi cu susţinerea PL, căci altfel nu este posibil, înseamnă căderea Alianţei. PLDM va merge în opoziţie, iar ulterior şi PL va face la fel. Este foarte puţin probabil ca Mihai Ghimpu, liderul PL să guverneze alături de PDM şi PCRM. Aceasta ar însemna că PL va  urma traiectoria PPCD”, a spus Anatol Ţăranu.
 
Al doilea scenariu, prezentat de el, este că Vlad Filat să fie ales în calitate de şef al statului.
 
„Filat poate deveni Preşedinte dacă grupul Dodon va susţine candidatura lui, pentru că Filat nu este candidatura AIE.  Respectiv, AIE se păstrează, cu partajarea postului de Premier. Cel mai probabil Marian Lupu ar putea deveni Prim-ministru, iar Speaker – Mihai Ghimpu. Astfel se rescrie acordul Alianţei, criza este depăşită, iar Igor Dodon a contribuit. Cel mai probabil un reprezentant al grupului Dodon va deveni vice-preşedinte al Parlamentului în locul reprezentantului comunist. Această variantă este însă puţin probabilă”, a spus Anatol Ţăranu.
 
Al treilea scenariu este alegerea unui Preşedinte apartiinic şi apolitic.
 
„Un astfel de Preşedinte ar putea fi ales cu condiţia că AIE doreşte păstrarea Alianţei şi înţelege impactul care ar putea să îl aibă alegerile parlamentare anticipate. Aceasta variantă ar fi probabilă dacă liderii politici nu se vor conduce de interese egocentriste şi meschine. Un astfel de Preşedinte trebuie să fie un bun mediator şi să îşi asume obligaţiunea, poate public, să garanteze o stabilitate guvernamentală pe parcursul a trei ani pînă la alegerile parlamentare”, a specificat analistul.
 
tribuna
0