Striptis, votcă şi Makarena sau Engleza pentru judecători
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi angajaţii acestei instituţii studiază de ceva timp limba engleză. „Voronin bea votcă în fiecare seară”, „Marian Lupu cântă Makarena în fiecare dimineaţă în baie”, „Ei fac striptis...” – sunt câteva dintre expresiile care puteau fi citite pe o tablă afişată în sala de şedinţe a CSM.
Cel mai probabil, membrii Consiliului disciplinar al CSM întrunit în şedinţă vineri, 11 noiembrie, n-au observat cele scrise pe tablă, iar învăţăceii au uitat să şteargă în ajun exerciţiile. Acestea înveseleau şi totodată distonau cu atmosfera în care se decidea soarta mai multor judecători, în privinţa cărora membrii Consiliului disciplinar al CSM decideau să intenteze sau nu proceduri disciplinare.
„Ca să memorizeze mai bine”
Solicitată de JURNAL, şefa Aparatului CSM, Ecaterina Buzu, ne-a informat că magistraţii iau ore de engleză de două ori pe săptămână pe parcursul a şase luni. Cursurile sunt finanţate din bani europeni. Până la urmă, am reuşit să luăm legătura şi cu profesoara de engleză, Marina.
La întrebarea de ce „Marian Lupu cântă Makarena în baie”, profesoara a râs. „Nu în baie”, ci „în duş” aşa era scris. Propoziţiile îmi aparţin. Acest fapt demonstrează încă o dată cât de politizaţi suntem. Am căutat expresii mai lejere, ca să se memorizeze mai bine. Judecătorii s-au amuzat. Ne-am dorit să destindem un pic atmosfera. Sper ca acest fapt să nu prejudicieze imaginea instituţiei”, ne mai spune Marina. Din grupul care studiază limba engleză fac parte 12 persoane.
„Eu nici limba română n-o cunosc prea bine, darămite engleza!”
Vineri, mai mulţi judecători „cu păcate” au compărut pe rând în faţa Consiliului disciplinar al CSM, pe fundalul tablei pe care scria: „Voronin bea votcă în fiecare seară”. Consiliul disciplinar a examinat procedurile disciplinare în cazul Galinei Moscalciuc de la Judecătoria Buiucani (decizia a fost amânată de patru ori, iar pe 11 noiembrie procedura disciplinară a fost clasată), în cazul Mariei Avornic, de la Judecătoria Centru (decizia a fost amânată de două ori, iar la ultima şedinţă a fost sistată din lipsă de probe). Pe acelaşi fundal s-a perindat, plin de emoţii, Gheorghe Marchitan, judecător de la judecătoria Căuşeni, care a încălcat termenele de redactare a hotărârilor judecătoreşti şi de transmitere a copiilor de pe acestea participanţilor la proces, în unele cazuri mai bine de doi ani. Judecătorul s-a ales cu o mustrare aspră.
Mustrare aspră aplicată unui judecător pe fundalul mostrei „Voronin bea votcă...”
„N-am văzut nimic în jur. Dar chiar să fi observat, eu nici limba română n-o cunosc prea bine, darămite engleza! Unde scria că Lupu cântă în baie? Să înveţe sănătoşi engleza cei care mai pot!”, ne-a spus Marchitan un pic întristat de decizia Consiliului disciplinar. Acesta este şi unul din judecătorii, numele cărora figurează în scandalul atacurilor „raider” asupra băncilor. Judecătorul a emis o ordonanţă prin care un pachet de acţiuni de la Banca de Economii a fost transmis unei companii offshore din Noua Zeelandă. Potrivit judecătorului, actul a fost anulat.
jurnal