824

Tiraspolul vrea să-şi legalizeze băncile la Chişinău

 
Autorităţile transnistrene au propus Chişinăului să le acorde licenţe instituţiilor financiare din regiune, iar în schimb vor permite băncilor moldoveneşti să activeze în stânga Nistrului
 
Confruntate cu probleme în realizarea unor tranzacţii financiare internaţionale, autorităţile separatiste au găsit soluţia. Aşa-zisul minister al economiei de la Tiraspol a propus conducerii de la Chişinău legalizarea licenţelor bancare date instituţiilor din regiune. În schimb, banca republicană transnistreană va legaliza licenţele emise de Banca Naţională a Moldovei pentru cele 15 bănci.
 
Potrivit agenţiei oficiale de la Tiraspol, Olvia-press, un asemenea pas va duce la deblocarea relaţiilor financiare dintre cele două maluri ale Nistrului şi la eliminarea costurile suplimentare suportate la efectuarea tranzacţiilor şi achitărilor dintre agenţii economici din cele două regiuni.
 
Setul de propuneri a fost transmis autorităţilor de la Chişinău şi acestea ar urma să le examineze în viitorul apropiat. Octavian Calmâc, ministrul adjunct al Economiei, a confirmat existenţa ofertei Tiraspolului, precizând că documentul a fost remis Băncii Naţionale, care urmează să se expună. „Subiectul este în discuţie încă de la începutul anului, dar ca ofertă a venit acum", a spus Calmâc.
 
CAPITAL BANCAR DUBIOS
 
De cealaltă parte, Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, a declarat că nu poate comenta propunerea deoarece un asemenea subiect nu există pe ordinea de zi.
Economistul Alexandru Fală consideră că o deblocare a relaţiilor financiare şi bancare dintre cele două maluri ale Nistrului ar fi benefică pentru toţi şi ar fi un factor ce va stimula activitatea economică. În acelaşi timp, expertul atrage atenţia asupra mai multor riscuri.
 
„Trebuie de luat în calcul şi faptul că nu se ştie nimic despre provenienţa capitalului din sistemul bancar transnistrean. Or, multe din tranzacţiile financiare din regiune ar putea cădea sub incidenţa Codului penal al Republicii Moldova", a afirmat Alexandru Fală. Nu se ştie nici cum vor reacţiona organismele financiare internaţionale, mai atrage atenţia specialistul. În opinia lui Fală, până la urmă, decizia în acest sens urmează să fie adoptată la nivel politic.
 
SHERIFF CONTROLEAZĂ 50% DIN PIAŢA BANCARĂ A TRANSNISTRIEI
 
În regiunea separatistă activează şapte banci comerciale şi una aşa-zisă centrală, toate fără vreo autorizaţie de la Chişinău. Cea mai mare bancă locală este Agroprombank, care face parte din imperiul financiar-industrial Sheriff. Aceasta deţine o cotă de 50% din piaţă.
 
adevarul
0