938

"In Moldova fotbalistii fumeaza si beau inainte de meciuri". Marturiile uluitoare a unui fost jucator la Arsenal Londr

Jucatorii din Moldova erau primitori, insa fumau in vestiar si beau cinci sticle de bere inainte de meciuri. Este declaratia uluitoare facuta de un fost fotbalist la Arsenal Londra, care a avut ocazia sa joace si pentru Dacia Chisinau. Rohan Ricketts, un jucator cu o cariera de-a dreptul dramatica, mai spune ca a asistat la discutii despre aranjarea meciurilor si a fost furat de colegii de echipa, in perioada in care evoulua in tara noastra.

Exista in lumea fotbalului si un altfel de ghinion decat acela de a suferi o accidentare si de a-ti compromite astfel o intreaga cariera. Poti de exemplu sa fii acuzat de furt din vestiar, dupa care sa parasesti unul dintre cele mai mari cluburi din lume pentru a sfarsi in cele din urma intr-o liga care nu conteaza, in indiferenta tuturor.

I s-a intamplat englezului Rohan Ricketts, fost mijlocas al lui Arsenal in sezonul 2001-2002, dar care a fost nevoit sa plece de la gruparea de pe Highbury la rivala Tottenham dupa ce a fost acuzat de furt din vestiar, fapt pe care jucatorul l-a negat vehement.

Ce a urmat dupa aceea isi poate avea oricand locul intr-un roman dramatic despre lumea fotbalului. Dupa inca trei ani petrecuti la Tottenham, traiectoria lui Ricketts a fost una descendenta, el ajungand la echipe precum Coventry, Wolverhampton, Queens Park Rangers sau Barnsley, pana sa incerce si o aventura peste Ocean, la FC Toronto. La revenirea in Europa, in 2010, nimic nu a mai fost la fel pentru fostul mijlocas al lui Arsenal. "Odata ce ai plecat din Anglia, lumea uita de tine, asa ca am acceptat prima oferta, cea din Ungaria de la Diósgyőri VTK", povesteste Ricketts, care isi aminteste ca "aceasta a fost o decizie oribila. Ungurii imi mai datoreaza si acum bani, nu ma voi intoarce niciodata acolo" .

Fotbalistul continua firul povestirii si trece la capitolul Moldova, tara in al carei campionat a ajuns dupa ce a refuzat oferte din Azerbaidjan si Turcia, la indemnul unui impresar rus. A semnat in cele din urma cu Dacia Chisinau, iar impactul cu noua sa formatie a fost unul extrem de puternic: "Jucatorii erau primitori, insa fumau in vestiar si beau cinci sticle de bere inainte de meciuri. Mai mult, asistam la discutii despre aranjarea unor meciuri. Era ciudat, dar totodata amuzant. Se discuta posibilitatea unui ajutor din partea adversarilor pentru ca noi sa luam titlul. Nu ne plangeam niciodata cand anumite persoane ne cereau sa ne cedam primele pentru asta. Aflam dupa meciuri ca doi sau trei jucatori de la adversari erau platiti sa o lase mai moale contra noastra.

Si in Ungaria se intampla acelasi lucru. Antrenorul venea in vestiar si ne spunea ca s-a aranjat meciul cu cativa jucatori adversi. In Moldova am avut de suferit si cand mi-au intrat colegi in camera de hotel sa imi fure lucruri si cand am fost amenintat de anumite persoane sa parasesc stabilimentul. Am plecat dupa trei luni si am reclamat la FIFA ca am bani de primit. Sunt suparat ca forul mondial nu asigura protectie jucatorilor" .

Ricketts a migrat apoi din nou spre Vest, in Germania, unde credea ca ii va fi mai bine. Insa la Wilhelmshaven, din liga a patra, a avut de infruntat atitudinea rasista a publicului local: "Fanii imitau sunete de maimuta atunci cand ma vedeau. In Moldova sau Ungaria nu m-am lovit de astfel de manifestari, insa indiferenta oamenilor de acolo era la fel de dureroasa ca un sunet de maimuta. Lumea spune ca exista rasism in fotbal, dar in realitate el exista peste tot. Oriunde sunt oameni ingusti la minte".

Rohan Ricketts si-a gasit in cele din urma linistea la Shamrock Rovers, prima formatie din Irlanda calificata in grupele unei competitii europene. 

ProTV.md
0