380

Vi s-a parut ca situatia criminogena e buna?

Cei 400 de deținuți care așteaptă să fie amnistiați în ajunul Zilei Independenței rămân să spere doar la „mila” lui Marian Lupu. Cel puțin asta reiese din declarațiile ministrului Justiției, care a respins cererea președintelui interimar al țării de a promova o lege privind amnistierea pușcăriașilor. Oleg Efrim susține că actele de amnistie nu se pot transforma într-o tradiție. Pe de altă parte, șeful interimar al statului asigură că tradiția va fi respectată și în acest an, cu sau fără acordul Ministerului Justiției.

„O guvernare responsabilă nu amnistiază infractorii cu orice ocazie de sărbătoare. Ministerul Justiţiei nu va promova o lege cu privire la amnistie. Este o decizie strict profesionistă și nu am motive să o revăd”, a declarat recent Oleg Efrim în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, subliniind că preşedintele interimar nu-i poate cere unui ministru, ci doar să-i propună.

Ministrul a explicat că datorită reformelor Codului Penal care prevăd excluderea pedepsei cu închisoarea pentru anumite infracţiuni numărul deținuților s-a micșorat de 2 ori timp de 7 ani. Totodată, potrivit lui, 2/3 din deținuți sunt recidiviști, fapt ce arată că amnistiile frecvente nu contribuie la reeducarea infractorilor.

„La noi, din păcate, s-a stabilit o proastă tradiţie, după mine, ca, cum este o sărbătoare mai mult sau mai puţin importantă, primul lucru pe care îl facem elaborăm şi adoptăm o lege cu privire la amnistie. Şi am decis să pun capăt acestei tradiţii care după mine nu este una benefică”, crede Efrim.

La rândul său, președintele interimar, Marian Lupu declară că și în acest an, câteva sute de deținuți vor fi eliberați din închisori, fie și cu o mică întârziere. „Ideea nu a fost bazată pe faptul că președintele nu ar avea pârghii, ideea era să fie un proiect dezbătut în Parlament și astfel să ieșim la un proiect adoptat pe larg. Vom face acest exercițiu și de această dată. Dacă nu va fi făcut până pe 27 august, se va reuși până în septembrie”, a asigurat acesta.

În opinia ministrului Justiției, Marian Lupu poate să promoveze o lege cu privire la amnistie în dubla sa ipostază, fie în calitate de deputat, fie în calitate de preşedinte interimar.

UNIMEDIA amintește că acum o lună, președintele interimar Marian Lupu, a declarat că, în contextul marcării a 20 de ani de la proclamarea Indepdendenței Republicii Moldova, mai mulţi puşcăriaşi vor fi amnisitiaţi. El a solicitat Ministerului Justiţiei să elaboreze un proiect în acest sens, care urma să fie examinat în Parlament până la 27 august. Ministrul Justiției a refuzat propunerea președintelui. În replică, Lupu a lăsat să se înţeleagă că decizia lui Efrim ar putea fi influenţată de premierul Vlad Filat.

Legea privind amnistierea deţinuţilor este tradiţional promulgată în ajunul sărbătorilor naţionale. Prima lege a fost adoptată în 1995, cu ocazia aniversării a unui an de la adoptarea Constituţiei. De atunci, au fost adoptate 5 astfel de legi. În prezent, Guvernul oferă o sumă de 1750 de lei fiecărui pușcăriaș amnistiat.
0