1234

Cum arată o stea căzătoare văzută din spaţiu?

 
Astronautul Ron Garan, care se află în prezent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a avut posibilitatea de a fotografia „de sus" o stea căzătoare.

Fotografia a fost realizată pe data de 13 august la ora 19:17 GTM, când Staţia Spaţială Internaţională se afla deasupra graniţei dintre Mongolia şi China.

Imaginea a fost suprinsă în timpul ploii de meteori a Perseidelor (asociată cu cometa Swift-Tuttle şi care apare în fiecare an, în lunile iulie şi august.)

Nu este absolut sigur că fotografia înfăţişează un astfel de meteor, dar e probabil.

Un observator de pe Pământ a estimat că ploaia de meteori ar avea o viteză de 60 de kilometri pe oră, astfel că se pot vedea cam cinci meteori în decursul unei ore. (De aceea, realizarea unei fotografii cu doar un meteor nu demonstrează că acesta ar fi fost cu adevărat unul din Perseide.)

Meteorii sunt dâre luminoase vizibile pe cer, lăsate de fragmente de materie solidă (numiter meteoroizi) desprinse din corpuri cosmice; la intrarea în atmosferă, temperatura meteoroizilor creşte puternic şi marea lor majoritate ard, la aproximativ 100 de kilometri distanţă de suprafaţa Pământului.

Ceea ce oamenii numesc stele căzătoare sunt, adesea, urmele luminoase ale unor astfel de meteoroizi incandescenţi. 
 
vocea basarabiei

0