1740

Un duş rece pentru tinerii şcoliţi în străinătate. Vezi unde lucrează şi ce salarii au tinerii care s-au întors î

 
 
Valeria Dobrea a învăţat în SUA
   
Trecuţi prin sistemul de învăţământ american sau european, mulţi moldoveni revin în ţară din dor de casă, dar salariile mici, mentalitatea şi proasta organizare îi fac să tânjească după străinătate. Cel puţin 15 specialişti cu studii în Occident şi-au găsit un job în Moldova. Pe lângă lefurile modeste de acasă, ei vor primi timp de jumătate de an burse de 200 de euro lunar.

Alţi 15 tineri au fost selectaţi de filiala din Chişinău a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi urmează să se angajeze în ţară. Octavian Apostol se numără printre tinerii care beneficiază de acest program pilot. Se consideră patriot şi spune că nu doar aspectul financiar contează. Chiar dacă are un salariu lunar de numai 150 de euro la o companie privată, este optimist şi spune că foarte curând acesta se va dubla.

„Dacă toţi tinerii ar pleca, cine ar mai rămâne în Moldova? Cei care au învăţat peste hotare pot implementa anumite idei în ţară, iar astfel, Moldova se va dezvolta", spune Octavian, care a absolvit două facultăţi peste Prut, Ştiinţele Economice şi Dreptul. Tânărul a revenit în ţară împreună cu soţia sa, Mariana Apostol, şi ea angajată prin acelaşi program la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

„Vroiam să revenim acasă dar nu ştiam dacă ne vom găsi de lucru. Mă bucur că m-am întors acasă. Acum în ţară e mai multă libertate, plus că şi părinţii noştri sunt aici", spune Octavian, care face la distanţă un master în Business şi Administrare (MBA) în SUA.

A LĂSAT AMERICA PENTRU 3.000 DE LEI
Totuşi unii tineri care au revenit acasă spun că odată ajunşi în Moldova, realitatea de aici a fost un duş rece pentru ei. Acum şase ani, Valeria Dobrea, de 28 de ani, din Cahul, a lăsat Republica Moldova pentru România, iar mai târziu a plecat în Statele Unite ale Americii. Timp de şapte ani şi-a trăit visul american: a învăţat la o universitate din New York, a avut bursă şi a cutreierat continetul american în lung şi-n lat.

Acolo s-a ales cu două specializări: Administrarea Businessului şi Contabilitate, iar din cauza că-i expirase viza n-a mai putut să rămână în SUA şi a hotărât să revină în Moldova. Acum, tânăra lucrează manager la o companie privată şi are un salariu lunar de 3.000 de lei. „Credeam că voi fi apreciată, însă am primit câteva palme peste faţă, replici tăioase şi un salariu mic.

Sunt în continuă căutare a unui servici mai bun, mai bine plătit. Eram disperată, nu am avut altă opţiune. Credeam că dacă nu-mi găsesc de lucru nu voi putea beficia de cei 200 de euro lunar asiguraţi de program", explică tânăra. Reproşându-şi că poate are prea multe pretenţii de la ţara în care s-a născut, Valeria spune că Chişinăul este oraşul paradoxurilor.

„Când am revenit am văzut că au apărut multe clădiri moderne, însă străzile sunt aceleaşi, cu gropi şi troleibuze vechi", mai spune fata, care a depus peste 50 de CV-uri pentru a se aganja în Moldova. „Revenirea mi-a dat o satisfacţie sufletească, dar din punct de vede material şi profesional sunt dezamăgită. Mă bate un gând de ducă", mai afirmă Valeria.

ANGAJAŢI LA STAT ŞI PRIVAT
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, pentru acest program au aplicat 94 de persoane, dar vor beneficia de el doar 30. Majoritatea solicitanţilor au studiat în Europa şi SUA. Tineri şi-au găsit un loc de muncă în ministere şi agenţii guvernamentale, dar şi în companii private.
 
adevarul

0