909

Constantin Tănase: Se pare că, totuşi, AIE-2 nu mai poate fi salvată.Două decenii nu ne-a fost suficient ca să ne lămurim ce vre

 

13 Iulie 2011.

 

Se pare că, totuşi, AIE-2 nu mai poate fi salvată, că orice tentativă de resuscitare a ei este zadarnică şi că ea a pornit pe drumul fără întoarcere în arhivele mohorâte ale istoriei unei colectivităţi umane care nicidecum nu se poate organiza într-un stat civilizat şi funcţional. Cine afirmă că ceea ce avem astăzi este stat democratic, funcţional şi civilizat ori are probleme grave cu aparatul critic, ori minte cu bună-ştiinţă. Două decenii nu ne-a fost suficient ca să ne lămurim ce vrem şi încotro mergem. O luăm când spre Vest, când spre Est, când spre Trecut, trecutul sovietic fiind pentru mulţi moldoveni singura dimensiune politică în care ei se regăsesc şi se simt fericiţi. E nedrept să învinuim numai elitele politice pentru faptul că timp de două decenii nu ne-am constituit ca stat european civilizat, Vina o poartă, evident, şi populaţia. Căci, a fi parte a populaţiei nu înseamnă încă a fi cetăţean…
 

…Spun aceasta şi parcă văd cum sar ca muşcaţi de şarpe haiducii statalităţii moldoveneşti: Voi, „unioniştii”, „fasciştii”, „naziştii”, „ultranaţionaliştii români”, „coloana a cincea a Bucureştiului”, „xenofobii” etc., nu doriţi constituirea acestui stat, voi puneţi beţe în roate statalităţii, voi… ş.a.m.d. Ceva nu se leagă însă. Dacă, precum aceştia afirmă, românii constituie o neînsemnată „minoritate etnică” în RM, cum poate o asemenea minoritate să împiedice făurirea unui stat? Două (trei, patru…) din una: ori toţi moldovenii sunt „românounionişti” şi visează la unirea RM cu România, ori „minoritatea etnică românească” este foarte puternică şi importantă şi dictează regulile de joc, ori moldovenii pur şi simplu se simt mai bine în condiţii de haos natural, ca într-un oraş supraaglomerat în care nu funcţionează semafoarele, unde domină dreptul celui puternic, corupţia generalizată, hoţia instituţionalizată… Nu vreau să disculp elitele politice de la guvernare, dar nu poţi face stat acolo unde populaţia nu doreşte acest lucru. Cine nu a înţeles aceasta nu a înţeles nimic din ceea ce se întâmplă de două decenii în aşa-zisul stat R. Moldova.
 
…O spun cu tristeţe, dar îmi e greu să-mi imaginez ce vor marca şi cum vor marca moldovenii la 27 august 2011, când se vor împlini douăzeci de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă a RM. Nu ştiu ce program ne va propune „conducerea de vârf”, dar presupun că principala problemă pe care această „conducere” nu o va putea rezolva va fi următoarea: cine se va afla, la 27 august, în tribuna oficială din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde va avea loc o… paradă militară?! Vor dori oare să apară împreună cei trei crai de la răsărit, atlanţii nefericitei Alianţe? Va dori oare Filat să apară alături de Lupu şi Ghimpu? Va dori oare Lupu să apară alături de Filat? Dar Ghimpu alături de Filat? Va fi sau nu organizată o tribună oficială? Cine va fi invitat acolo? Dar cine va primi parada? Conform uzanţelor, această treabă de onoare ar trebui s-o facă Lupu, preşedintele interimar, care e şi capul armatei. Va accepta însă Filat, „politicianul nr. 1”, să asiste la o manifestare de rang naţional pe post de „nr. 2”? Iată principalele probleme ale statului nostru! Nu reformele, nu corupţia, nu sărăcia… Nu la aceasta am visat eu pe 27 august 1991…
 
…Îmi şopteşte inima că sărbătoarea Independenţei se va termina cu scandal. Asta în cazul în care actuala guvernare ajunge până la 27 august 2011 în actuala formulă… Am fost un adept declarat al menţinerii AIE-2 atâta timp cât această construcţie politică promitea să fie o locomotivă ce ar asigura promovarea reformelor şi modernizarea Moldovei. Nu mai cred astăzi că alianţa mai poate juca acest rol. Din păcate, liderii ei au transformat această structură politică într-o arenă în care ei apar, succesiv, în roluri de clovni şi gladiatori. Ba ridică poalele şi se scuipă, ba apar pe cai albi luptând cu balaurii corupţiei. A fost o scurtă perioadă când lumea îi lua în serios, scuipa împreună cu ei, ridica poalele împreună cu ei, urca pe cai împreună cu ei, lupta cu balaurul împreună cu ei… Acum nimeni nu-i mai ia în serios. Dă-i dracului, sunt nişte actori! zic toţi ca în poezia lui Păunescu…
 
…O bieţi actori, o bieţi artişti, rolurile mor, iar R. Moldova e totuşi un teatru trist.
 
Un articol de: Constantin Tănas


http://www.timpul.md/articol/cine-va-primi-parada-militara-pe-27-august-2011-25252.html

0