895

Constantin Tănase: Chiar ne consideraţi tâmpiţi, domnilor politicieni?

27 Iunie 2011
Dacă ar fi să definim starea de spirit ce i-a indus-o societăţii ultimul scandal din Alianţă, aceasta ar fi dezgustul generalizat faţă de actuala elită de la guvernare. Este ceva între bâlci şi nebunie programată, un fel de chichi-michi, ca să reiau o expresie lansată de Marian Lupu. Politicienii noştri sunt nişte fabulişti, discută cu noi într-un limbaj esopic, nu cu probe. Totul este transferat în lumea simbolurilor, a parabolelor, siglelor, umbrelor şi fantomelor, iar în consecinţă votăm secere şi ciocane, stejari, trandafiri ş.a., şi aducem la putere „păpuşari”, „şobolani”, „chichi-michi”. (Nu ştiu ce înseamnă chichi-michi - bănuiesc că ar putea fi ceea ce în satul copilăriei mele se numea chichirlichi, oricum sună frumos şi convingător…)
 

Astfel, a câta oară deja, realizăm că suntem trataţi de către politicienii „noştri” ca nişte imbecili incapabili să înţeleagă ce se întâmplă. Ni se spun minciuni, minciuni întregi şi jumătăţi de adevăruri. Fiecare dintre cei trei lideri ai Alianţei - Lupu, Ghimpu şi Filat - trăiesc cu profunda convingere că Dumnezeu a dat pe pământul Moldovei trei oameni deştepţi, adică ei!, şi câteva milioane de handicapaţi mintal, adică noi!.. Nici comuniştii nu-şi permiteau să manipuleze opinia publică atât de cinic. Din păcate, cei mai manipulaţi suntem noi, jurnaliştii, care avem datoria ingrată de a comenta ceea ce nu cunoaştem. Filat dă numele „păpuşarului” după întoarcerea sa de la Bucureşti şi Bruxelles, deşi doar cu vreo două zile în urmă, la rugămintea presei de a face acest lucru, promis de atâtea ori, el declara plin de responsabilitate că „nu sunt un om care renunţă, ci unul care doar prioritizează evenimentele şi acţiunile. Acum actual este să finalizăm cu colegii din Alianţă procesul complicat postelectoral, iar ceea ce ţine de problemele din activitatea politică, ele urmează să fie rezolvate şi administrate spre binele cetăţenilor”.
 
Să înţelegem că „procesul complicat postelectoral” a fost deja finalizat… „cu colegii din Alianţă” şi acum s-a trecut la rezolvarea problemelor politice… spre binele cetăţenilor? Nu poţi citi calm asemenea declaraţii, îţi refulezi cu greu indignarea: de ce suntem trataţi astfel?! Unii analişti nu au „observat” acest „detaliu” şi încearcă să ne convingă că Filat, chipurile, a făcut aceasta senzaţională dezvăluire (despre care ştia toată lumea!) la îndemnul acestor două capitale… Probe - niciuna! A făcu vreo declaraţie în acest sens premierul Filat? Nu. De ce? În general, toate declaraţiile Guvernului şi ale premierului Filat despre succesele vizitelor sale peste hotare sunt redactate într-un limbaj de lemn greu de digerat, pe un ton triumfalist, din care reiese că demnitarii de la Bruxelles numai cu Filat se întâlnesc, iar RM iaca-iaca intră în UE! În realitate, nu vedem nicio mişcare concretă înainte, batem pasul pe loc şi producem doar vorbe, vorbe, vorbe…
 
Reacţia „păpuşarului” nu întârzie, vine prompt, acuzaţia e senzaţională! Citez: „Într-o discuţie în 2009, Filat m-a rugat să accept să nu intru în politică, să-l ajut pe el să devină nr. 1 în politică, recunoscând că adoră puterea acumulată de Voronin. El a promis că, dacă îl susţin, atunci el îmi facilitează contracte şi voi deveni businessmanul nr. 1. Eu l-am refuzat şi acesta e motivul tuturor acestor denigrări. Aceasta este frustrarea lui personală, frica lui”. Cum a răspuns Filat la aceste acuzaţii? Mai mult decât original: „Opt ani de guvernare comunistă au însemnat opt ani de presiune asupra mea, a familiei mele şi a activităţii pe care o desfăşor. Pentru mine persoana respectivă nu înseamnă nimic. Nu mă interesează el, ci principiile pe baza cărora funcţionează legea în RM”. Fantastică dezminţire! Filat nu răspunde punctual acuzaţiilor, ci filozofează despre „principiile pe baza cărora funcţionează legea în RM”! Într-un cuvânt, polemica politică dintre cei doi se transformă într-un spectacol dezgustător de ridicare a poalelor, după principiul moldovenesc „să mă puchi tu pe mini!..”. Nici eu, ca ziarist, nici opinia publică nu am aflat însă dacă: a avut loc o asemenea discuţie între Filat şi Plahotniuc? l-a rugat Filat pe Plahotniuc să nu intre în politică? i-a promis Filat lui Plahotniuc că îl va face businessmanul nr.1? i-a refuzat Plahotniuc lui Filat aceste oferte? Ş.a.m.d.
 

La aceste întrebări trebuia să răspundă punctual Filat, nu că „pentru mine persoana respectivă nu contează nimic”. Cum „nu contează nimic”? Păi, nu dl Filat l-a votat pe Plahotniuc în funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului?! Ştia el atunci că Plahotniuc e „păpuşar”? Dacă ştia, cât valorează afirmaţia sa precum că „pe mine nu mă interesează el („păpuşarul” - n.a.), ci principiile pe baza cărora funcţionează legea în RM”? Care-s aceste principii, dacă a votat în această înaltă funcţie un „păpuşar”? Sau l-a votat pentru că avea nevoie de votul lui ca să devină premier?
 
Şi dacă tot a venit vorba de Lege. Situaţia e în egală măsură stupidă şi penibilă. Cine e procurorul acestei ţări? Dacă Filat are probe că „păpuşarul” e implicat în afaceri dubioase, de ce îl „împunge” pe la conferinţe de presă, dar nu sesizează Procuratura? Sau acestea-s „principiile pe baza cărora funcţionează legea în RM”? Dacă Procuratura e „cumpărată” de „păpuşar”, oare nu are şi Filat o vină în asta? Dacă Procuratura nu poate face nimic, de ce Filat nu are curajul să iasă, bunăoară, la Televiziunea publică şi, cu probe incontestabile, să demonstreze vinovăţia „păpuşarului”?! Dacă deţine adevărul despre „păpuşar”, de ce nu-l spune? Cât o să mai dureze acest bâlci naţional care se numeşte la noi guvernare şi care, de fapt, duce ţara de râpă?! Cred oare aceşti politicieni că la următoarele alegeri vor mai putea apărea în faţă noastră, a acelor aproape două milioane de proşti care am ieşit la urne şi le-am dat Puterea? Chiar ne consideraţi tâmpiţi, domnilor politicieni?!
 
…Mi-e greaţă să mai deschid televizorul şi să mai merg la Redacţie…
 
  • Un articol de: Constantin Tănase
 

 
http://www.timpul.md/articol/chiar-ne-considerati-tampiti-domnilor-politicieni-24700.html
0