773

Gripa aviară: 47.000 de păsări vor fi omorîte în Olanda

Un număr de 47.000 de găini ouătoare de la o fermă din nordul Olandei, la Creil, vor fi omorîte vineri ca urmare a depistării în acel loc a virusului H7 al gripei aviare, slab patogen, a anunţat Ministerul olandez al Agriculturii, citat de AFP, AGERPRES şi MOLDPRES.

"A fost descoperită gripa aviară la o fermă cu 47.000 de păsări", a declarat pentru AFP Murco Mijnlieff, purtător de cuvînt al ministerului, adăugînd că "ferma este pe cale de a fi curăţată şi păsările de a fi omorîte".

Virusul a fost descoperit mai înainte, în cursul acestei săptămîni, după ce crescătorul a remarcat că numeroase găini sînt bolnave şi făceau mai puţine ouă", a precizat purtătorul de cuvînt. Au fost efectuate teste care arată că este vorba de virusul H7 al gripei aviare.

Pe o rază de trei kilometri în jurul fermei contaminate a fost introdusă o interdicţie de transport de păsări, ouă şi gunoi de la păsări. Vor fi efectuate, de asemenea, analize la cinci ferme situate în apropierea celei contaminate.

Virusul H7 este slab patogen, potrivit declaraţiilor lui Mjinlieff, dar el poate suferi mutaţii şi să devină unul înalt patogen, contagios şi ucigător pentru păsări.
 
moldpres
0