5411

Procura, comodat

Conform prevederilor Regulamentului Circulaţiei Rutiere, persoana care conduce un autovehicul trebuie să posede şi, la cererea lucrătorului de poliţie, ofiţerului echipei mobile a Serviciului Vamal, este obligată să înmîneze pentru control certificatul de înmatriculare (înregistrare) a vehiculului, eliberat pe numele acesteia în modul stabilit, ori certificatul de înmatriculare (înregistrare) a vehiculului însoţit de un alt document ce atestă dreptul la utilizarea lui sau, după caz, certificatul de înmatriculare (înregistrare) eliberat pe numele persoanei juridice şi foaia de parcurs.
Vehiculele se înmatriculează pe numele persoanelor fizice, la prezentarea actelor de identitate, iar în cazul în care din numele proprietarului - se prezintă un reprezentant, pe lîngă actele de identitate se prezintă şi documentele ce confirmă împuternicirile acestuia
Proprietarilor de vehicule, certificatul de înmatriculare (înregistrare) a vehiculului se eliberează la înmatricularea curentă de stat.
La rîndul său proprietarii pot transmite vehiculele în folosinţă oneroasă sau gratuită, altor persoane.
Pe numele uzufructuarilor temporari se eliberează certificate de înmatriculare a vehiculelor, în care la cîmpul “menţiuni speciale” corespunzător contractului, se fac următoarele înscrieri: “Locaţiune pînă la .., “Leasing pînă la ..”, “Folosinţă gratuită pînă la ..”.
 În ultimul timp, în cazurile transmiterii autovehiculelor în folosinţă gratuită, în certificatul de înmatriculare se face menţiunea “Comodat”.

Proprietarii care transmit vehiculele în folosinţă oneroasă sau gratuită altor persoane sînt obligaţi să înregistreze în Registrul de stat al transporturilor transmiterea vehiculelor şi să asigure primirea de către uzufructuarii temporari a certificatelor de înmatriculare, eliberate pe numele acestora. Această obligaţie a proprietarilor nu împiedică persoanele care le-au primit legal în folosinţă, spre exemplu în baza unui contract de locaţiune, de leasing, comodat sau procură să circule cu vehiculele respective. În acest caz lucrătorului de poliţie, ofiţerului echipei mobile a Serviciului Vamal la cererea acestora se va înmîna pentru control certificatul de înmatriculare (înregistrare) a vehiculului pe numele proprietarului însoţit de unul din contractele enumerate sau procură.
Contractul este acordul de voinţă realizat între două sau mai multe persoane prin care se stabilesc, se modifică sau se sting raporturi juridice.
Procura este înscrisul întocmit pentru atestarea împuternicirilor conferite de reprezentat unui sau mai multor reprezentanţi.

Reieşind din prevederile Codului Civil, dacă procura nu este eliberată pentru încheierea de acte juridice în formă autentică, nu este necesar ca aceasta să fie autentificată notarial, adică la transmiterea de către proprietar a vehiculului în folosinţă gratuită, este suficient înscrisul pentru atestarea împuternicii de a conduce. Acest lucru nu este practicabil la noi în ţară şi în rîndurile specialiştilor în domeniu nu există o părere unică privind aplicarea în practică a acestui mod de confirmarea a dreptului de folosinţă. Din aceste considerente, la prezentarea unei asemenea procure (neautentificate notarial ) reprezentanţilor statului, pot apărea dificultăţi egale absenţei acesteia.

Nu este interzisă circulaţia şi în baza certificatului de înmatriculare (înregistrare) eliberat pe numele persoanei juridice prezentat cu foaia de parcurs.
0