1316

Romania a iesit din recesiune. Cum arata situatia economica pe judete?

Romania a iesit oficial din recesiune dupa ce a inregistrat o crestere anuala a PIB de 1,6% in primul trimestru, si potrivit datelor publicate de INS, cel putin in ce priveste industria, exporturile si numarul de salariati, cea mai mare parte a judetelor sunt pe plus.

Evolutia industriei

La nivel national, indicele productiei industriale a crescut cu 11,4% in T1.11, iar datele pe judete arata ca sectorul industrial a crescut in 37 dintre cele 42 de unitati administrative, insa marea surpriza este faptul ca Bucurestiul este pe minus!

Astfel, cea mai mare crestere a productiei industriale s-a inregistrat in judetul Iasi (+67,7%), in timp ce cea mai mare scadere a avut loc in judetul Caras Severin (-8,5%), acesta fiind urmat de Arad (-7,4%) si de Bucuresti (-4,6%), detalii in acest grafic.

Dintre judetele cu cea mai mare pondere in PIB, cele mai bune rezultate au fost inregistrate de Timis (+28,4%), Brasov (+23,8%) si Sibiu (+11,8%).

Evolutia exporturilor

In ce priveste evolutia exporturilor, pana in acest moment nu au fost publicate decat datele pe ianuarie, insa ne putem face o idee asupra situatiei generale: cu exceptia judetului Dolj, in toate celelalte 41 de unitati adminstrative exporturile au crescut in ianuarie 2011 fata de ianuarie 2010, rezultatele fiind in unele cazuri spectaculoase.

Spre exemplu, in cazul judetului Bihor, exporturile s-au triplat, de la 62 milioane euro in ianuarie 2010, la 186 milioane euro in ianuarie 2011. Mai exista trei judete cu cresteri de peste 100% (Dambovita, Caras-Severin si Valcea), plus alte trei judete cu cresteri de peste 80%, detalii in cel de-al doilea grafic.

Exporturile companiilor din Bucuresti au crescut cu 37,9%, procent similar cu cel inregistrat in Timis. In Cluj, exporturile au avansat cu 48,3%, iar la nivel national cu 47,8%, detalii aici.

Evolutia numarului de salariati

In luna martie, numarul salariatilor din economie era cu 11.400 mai mare decat la finalul anului 2010 (detalii aici), iar datele pe judete arata ca cea mai mare crestere a fost inregistrata in judetul Ilfov, unde numarul salariatilor a crescut cu 0,8% in primele trei luni.

Per total, in 31 de unitati adminstrative, numarul salariatilor a crescut sau a stagnat, iar in 11 a scazut, cea mai mare reducere fiind inregistrata in Mehedinti (-0,4%). Vezi grafic.

Pe de alta parte insa, INS a cumunicat in urma cu o luna ca numarul salariatilor la nivel national a fost de 4,1 milioane in martie, iar daca insumam numarul de angajati din cele 42 de unitati administrative ajungem la 4,5 milioane, diferenta fiind explicata (dupa parerea mea) prin faptul ca esantionul pe baza caruia se calculeaza numarul de salariati la nivel national nu cuprinde intreprinderile cu mai putin de 4 salariati, in timp ce calculele la nivel judetean includ si aceste intreprinderi.
 
0